IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones на петмесечен връх

Добрите данни за сектора на услугите в САЩ и стимулиращите мерки на Японската централна банка повишиха щатските индекси

23:22 | 05.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Dow Jones на петмесечен връх

Борсовите индекси в САЩ се пренесоха на положителна територия и се повишиха силно в днешната сесия, след като Япония пристъпи към вливане на допълнителна ликвидност в икономиката и понижи основния си лихвен процент, а секторът на услугите в САЩ показа по-бързи темпове на растеж през септември.

Ценово-претегленият индекс на 30 от водещите американски борсови компании Dow Jones IA напредна с 1,8% до 10 945 пункта - най-високото му ниво от май насам. Широкият S&P 500 се повиши с 2,1% до 1 161 пункта, като акциите от всички сектори на икономиката се повишават. На борсата Nasdaq в същото време главният индекс Nasdaq Composite нарасна с 2,3% до 2 398 пункта, воден от технологичните компании.

По-рано днес Японската централна банка обяви, че ще понижи основния си лихвен процент в интервала от 0% до 0,1% и ще отпусне още 35 трлн. йени (419 млрд. долара) за увеличаване на ликвидността чрез покупки на ценни книжа и отпускане на заеми на банките в страната.

Японската централна банка понижи и прогнозата си за растежа на японската икономика, но инвеститорите все пак намериха за обнадеждаващо решението й да смекчи още монетарната си политика.

Икономическите данни за САЩ от днес бяха добри и показаха, че секторът на услугите в страната се разраства за десети пореден месец през септември. Това стана ясно от индекса на Института за управление на доставките (ISM), който мери бизнес активността в непроизводствения сектор. Той се повишава до 53,2 пункта през септември в сравнение с 51,5 пункта за август. Секторът на услугите е доминиращ в щатската икономика.

Сесията в понеделник завърши с разпродажби, причинени от несигурността преди началото на новия отчетен сезон в САЩ и данните за пазара на труда в петък, които се очакват да покажат увеличение на нивото на безработица в страната до 9,7% през септември от 9,6% през август.

Еврото поскъпва с 1,2% до 1,384 долара, златото се повишава с 1,8% до 1 341 долара за унция, а петролът се покачва с 1,5% до 82,71 долара за барел.

Доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК отстъпи с 0,01 процентни пункта до 2,47%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още