IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките започват да продават имоти през 2011?

Въпреки това и този път няма да има вълна от масови продажби на проблемни активи, смятат специалисти

11:01 | 06.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Банките започват да продават имоти през 2011?

Значителна промяна в поведението на банките в Европа относно техните портфейли от имоти се очаква да настъпи през следващите месеци, смятат специалисти.

Въпреки очакванията от страна на пазара за масови продажби на отнети имоти кредитиращите институции в Европа досега останаха сравнително толерантни към своите длъжници и приеха гъвкав подход към закъснелите задължения.

В резултат на това на пазара не се появи очакваната вълна от проблемни активи, които множество инвеститори очакваха. Това беше и една от причините да не се стигне до още по-голям спад и сътресения в сектора на имоти на континента.

Въпреки това според някои експерти тази ситуация се очаква да се промени.

Сегашният климат на ниски лихвени нива позволява на банковите институции да държат своите активи още дълго време, но при все това вече е настъпил моментът на промяната, коментира, цитиран от PropertyEU, Ван Стълтс, управляващ директор на базираната в Лондон Orion Capital Managers.

„Отношението търпи известна промяна и ние усещаме, че банките всъщност ще продават повече, особено през 2011 и 2012 г.“, казва той.

Въпреки това, според него, и този път едва ли ще се стигне до вълна от масови продажби.

„Банките все още ще запазят много от нещата, но обемът ще се повиши. В момента говорим с банки с кредитни портфейли от над 1 млрд. евро.“

Според него се забелязва промяна и по отношение на това кои точно пазари кредитират банките.

„Банките ще се върнат към своите основни страни – те може би ще излязат от Южна Европа, което може би означава Италия или Испания. Дори Скандинавските страни – може да видим повече оттегляне от тези пазари.“

Изданието цитира и мнението на Робърт Добжички, директор за Централна и Източна Европа на Panattoni Europe. Според него кредитори като Unicredit, WestImmo и BerlinHyp се очаква да повишат активността си за някои конкретни видове активи и региони като Централна и Източна Европа.

Той смята, че интерес към кредитиране от страна на банките ще има по отношение на сегмента на индустриални площи.

„Кредитирането за развитие (на проекти) се завръща, особено за неспекулативни проекти с дял на предварително отдадените площи от 50-60%“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
"Банките започват да продават имоти през 2011?06.10.2010 11:01 | препоръчай (0)Въпреки това и този път няма да има вълна от масови продажби на проблемни активи, смятат специалисти"- Наистина ?Ами, щом е така, кацвам отсега на опашката за БЕЗПРОБЛЕМЕН актив на атрактивна цена, какво пък :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още