IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ ще добави към БВП сивата икономика

По данни на НСИ делът на т. нар. неформална икономика е 10-12%, с добавянето й към БВП, той ще отчита ръст, дори и формалната икономика да не расте

17:05 | 07.10.10 г. 3
НСИ ще добави към БВП сивата икономика

НСИ вече ще изчислява БВП по нова методика, по която, съобразено с европейските регламенти, към БВП на страната се прибавя и БВП, произведен от неформалната икономика. Това каза пред депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси Мариана Коцева, председател на НСИ.

Неформалната икономика е известна още като сива икономика.

Решението за ревизията е взето още през 2008 г. и експертите на НСИ оттогава правят изчисленията. Европейският регламент ни задължава да изчисляваме и неформалната икономика в БВП, каза Коцева. По данни на НСИ, през последните години неформалната икономика е около 10-12 процента от БВП, или ако БВП е 60 млрд. лв., то неформалната икономика е в размер на 6 млрд. лв., даде пример Коцева.

Тази сума се прибавя към БВП на страната, обясни председателят на НСИ. Коцева каза в отговор на журналистически въпрос, че този процент "сива икономика" е съпоставим с процента на сивата икономика в останалите европейски страни.

Неформалната икономика включва куфарна търговия, бакшиши и недекларирани касови приходи, посочи Коцева.

Данните на НСИ за около 10 процента дял на произведеното от сивата икономика бяха оповестени на конференция през септември, където бяха дадени и данни за сивата икономика по оценки на обществени организации, припомни пред журналисти Коцева. Тя каза, че данните се различават заради това, че НСИ отчита стоките и услугите, които се генерират от неформалната икономика, докато други организации отчитат колко са заетите в сивия сектор и работят без трудови договори и т.н, обясни още Коцева.

Така на практика БВП ще отчита ръст, дори и формалната икономика да не расте, тъй като към БВП ще бъдат добавени 6-те млрд. лв. от неформална икономика.

Ревизията в методиката за изчисляване на БВП включва още и отчитане на приноса на финансовите предприятия. Досега техният продукт е бил изчисляван от 2002 г. насам, а сега НСИ се връща в изчисленията си за приноса на финансовите предприятия към БВП до 1995 г., за да има база за сравнение.

Променя се и начинът на отчитане на дължимите данъци, обясни още Коцева. Докато досега са давани данни само за дължимите данъци, то сега НСИ, съвместно с НАП, е изчислил вече и какъв е размерът на внесените данъци по видови данъци и по тримесечия.

За пръв път НСИ е започнал да публикува и данни за ръста на БВП на тримесечие спрямо предходно тримесечие, информира Коцева депутатите. Доста време бяхме критикувани, че НСИ не дава данни за растежа на едно тримесечие спрямо предходното, а само на годишна база, каза Коцева. За да се направи това е необходимо да се направи сезонно изглаждане, а досега НСИ не е имал такава методология, обясни председателят на НСИ. Коцева уточни, че винаги през второто и третото тримесечие БВП е по-голям и ако не се махне ефектът "сезонност", ръстът няма да е реален. Сега НСИ изчислява това по методология, приета от ЕС.

Също според методология на ЕС НСИ прави съпоставка на БВП с цени от 2000 г., като за следваща базова година ще се приеме 2005, след това 2010 , 2015 и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Гари
преди 13 години
Да, така лесно ще правим ръстове на БВП с по 10% и отгоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
OPASEN
преди 13 години
Точно се чудех каква гимнастика ще измислят от ГЕРБ, та да се 'види', че сме супеееееррррр :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
bbzz24
преди 13 години
сега остава да добавят и интимните взаимоотношения между граждани по пазарна цена към БВП и с увеличаване на безработицата БВП ще расте право пропорционално.може и граждани с по над 10 полови контакта на месец да не се броят нито за бедни нито за безработни. а сутрешното бръснене на всеки мъж? ето ви още 900 милиона към БВП.статистиката е най-висша форма на илюзионизъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още