IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Попълват фиска за 2011 г. със събрани здравни вноски, за да са по-малко заемите

В проектобюджета за следващата година е заложено емитирането на държавен дълг да е максимум 2 млрд. лв.

17:14 | 08.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Попълват фиска за 2011 г. със събрани здравни вноски, за да са по-малко заемите

Предвижда се всички средства, събрани от здравни вноски, които са в наличност към 31 декември 2010 г., вкл. резерва на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), да могат да се ползват от правителството за каквото прецени, стана ясно от думите днес на министъра на финансите Симеон Дянков пред журналисти в парламента.

По думите на Дянков преминаването на средствата за здравеопазване към фиска "ще облекчи фискалната система, така че за 2011 г. по всяка вероятност ще бъдат направени по-малко заеми от заложените в проекта за бюджет за следващата година".

Финансовият министър обясни, че в проектобюджета за 2011 г. е заложено емитирането на държавен дълг през 2011 г. да е максимум 2 млрд. лв., а по абсолютна стойност дългът на страната да не надминава 14,3 млрд. лв., което представлява 18,55% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) за 2011 г.

Освен това, според подписания вчера меморандум между правителството и Българския лекарски съюз, от 2011 г. всички събрани средства от здравни вноски от следващата година ще се използват директно за здравеопазване, без НЗОК да има резерв. Догодина НЗОК ще получава всички приходи от здравноосигурителни вноски (8% от работната заплата), които се планира да бъдат около 2,6 млрд. лева.

Очакванията са в края на тази година фискалният резерв да е „много по-голям от заложения при актуализирания бюджет за 2010 г. минимум от 4,5 млрд. лв.“ (при предишна стойност от 6,3 млрд. лв.), заяви още Дянков.

Малко преди това предишният финансов министър и настоящ депутат Пламен Орешарски коментира от парламентарната трибуна, че към средата на 2009 г. външният дълг на страната ни е бил под 15% от БВП, а като се има предвид и размера на фискалния резерв към юли 2009 г., то тогава нетната стойност на дълга е клоняла към 0%, което е безпрецедентно за последните над 20 години. Орешарски допълни, че през последните около 20 години правителства на страната няколко пъти са емитирали външен дълг, но не пряко за финансиране на бюджетния дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
"Догодина НЗОК ще получава всички приходи от здравноосигурителни вноски (8% от работната заплата), които се планира да бъдат около 2,6 млрд. лева."интересна аритметика се получава тук: 2.6 милиарда от 8.9% здравни осигуровки прави води до доходи от поне 29 милиарда за 2.2 работещи или средна работна заплата за страната от 1,100лв. това е 2 пъти над официалния среден доход за страната. май очакванията за 2.6 милиарда са около 2 пъти завишени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
"Предвижда се всички средства, събрани от здравни вноски, които са в наличност към 31 декември 2010 г., вкл. резерва на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), да могат да се ползват от правителството за каквото прецени, стана ясно от думите днес на министъра на финансите Симеон Дянков пред журналисти в парламента."Този е директно за съд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още