IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в САЩ назначавали фризьори и магазинери за ипотечни експерти

"Ипотечни експерти", които не са разбирали и най-елементарни аспекти на процесите по отпускане на ипотеки, са подписвали документи за принудително отнемане на имоти

12:08 | 13.10.10 г. 1
Банките в САЩ назначавали фризьори и магазинери за ипотечни експерти

В опит да обработят бързо хилядите случаи на принудително отнемане на жилищни имоти заради неизплащани ипотеки в САЩ финансовите институции са наемали фризьори, работници от супермаркети и фабрики и са ги назначавали на позицията „експерт по принудително отнемане“ без никакво официално обучение, твърди адвокат от Флорида, цитиран от AP.

В съдебни показания, оповестени във вторник, много от тези работници са свидетелствали, че почти не знаят какво е ипотека. Някои не са успели да определят значението на думата „писмени показания“. Други не са знаели какво е жалба или дори какво се има предвид под „лична собственост“. И нещо, което е още по-обезпокоително – неколцина са посочили, че са знаели, че лъжат, когато са подписвали показанията за принудително отнемане и че са съгласни с обвиненията в документна измама.

„Компаниите за ипотечно обслужване са наемали хора, които никога не биха не усъмнили в пълномощията“, казва Питър Тиктин, адвокат от Флорида, който защитава 3 хил. собственици, чиито имоти са в процес на отнемане. Като част от работата си Тиктин е събрал 150 показания от банкови служители, които казват, че са подписвали показания за принудително отнемане, без да прегледат документите или без дори да ги видят, което им спечели прозвището „роботизирани подписвачи“ (robo-signers).

Служителите са работили в отдели за ипотечно обслужване на банки като Bank of America и JP Morgan Chase, както и във фирми за ипотечно обслужване като Litton Loan Servicing, подразделение на Goldman Sachs.

Тиктин казва, че ще предостави показанията на щатските и федералните агенции, които разследват финансови институции заради обвинения в ипотечна измама. Новината идва на фона на очаквания днес 40 щатски прокурори да обявят, че започват колективно разследване на ипотечната индустрия.

„Това е било схема за измама на собствениците на имоти, разпространена в цялата ипотечна индустрия“, заявява Тиктин.

Показанията разкриват сюрреалистична картина - ипотечни експерти, които не са разбирали дори най-елементарните аспекти на процесите по отпускане на ипотеки и принудително отнемане на имоти.

В един от примерите служителка на Litton Loan в Хюстън не е била в състояние да определи основни термини като „запис на заповед“, „ипотечен кредитор“, „залог“, „юрисдикция“, „обвиняем“ и други. Тя е посочила, че не й е известно защо съпругът може да има претенции над дял в собствеността или какви са изискванията на банката за стартиране на процес за принудително отнемане. „Не знам подробностите на заемите, аз само подписвам документи“, е заявила тя в един момент.

Доскоро бяха известни само единични случаи на показания на такива служители. Масовият прилив на нови показания обаче ще попречи на финансовите институции да отстояват тезата, че механичното подписване е било изключение в шепа мошенически офиси.

Малка е вероятността съдиите да погледнат благосклонно към банка, която твърди, че пропуските в документацията нямат значение, защото кредитополучателят вече е бил в просрочие на заема, казва Кендъл Кофи, бивш прокурор на Маями и автор на книга за принудителните отнемания.

Bank of America реагира на показанията на Тиктин, като повтори, че вътрешната им проверка е показала, че процедурите са били изрядни. Според говорител на JP Morgan Chase банката е поискала да не се стига до съдебни решения, преди тя да прегледа процедурите си. Той обаче допълва, че банката вярва, че всички основни факти по случаите, свързани с обвинения в измама, са верни. От Litton Loan Servicing не са предоставили коментар.

Дори и преди да избухне скандалът с процедурите за принудително отнемане, жилищният пазар в САЩ не беше в цветущо състояние. Набиращият скорост скандал вероятно ще удължи жилищната криза с поне още няколко години. Обвиненията правят цялата верига от процедури уязвима от съдебни искове. Някои решения може да бъдат отменени, други може да се окажат незаконни.

Междувременно общественото недоволство се трупа. В негов признак семейство от Калифорния с девет деца нахлу с взлом и се нанесе обратно в отнетия си през юли дом, който междувременно е бил продаден и новият собственик е планирал да се нанесе скоро. Съпрузите твърдят, че станали жертва на документна измама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
talasum
преди 13 години
доколкото разбирам и при отпускането на кредити са използвали същите подобни кадри. иначе нямаше да са на този хал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още