IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ понижи прогнозата за потреблението на петрол през следващата година

Очакванията на агенцията са през следващата година 88,16 млн. барела дневно, което е ръст спрямо настоящите нива

13:57 | 13.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
МАЕ понижи прогнозата за потреблението на петрол през следващата година

Търсенето на петрол и петролни продукти се очаква да продължи да се увеличава до края на годината, както и през 2011 година, се казва в редовния доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Новата прогноза показва, че до края на годината се очаква среднодневно потребление на петрол от 86,94 млн. барела петрол. За догодина пък се прогнозира увеличение до 88,16 млн. барела дневно.

Очакванията за 2011 година на МАЕ са потреблението да е с 1,22 млн. барела по-високо спрямо тазгодишното. Това е с 60 хил. барела дневно по-ниско ниво спрямо това, заложено при предишната прогноза на организацията, съобщава Ройтерс.

„Би трябвало пазарът да остане сравнително добре снабден поне до средата на следващата година“, посочва Дейвид Файф от организацията. „Ако се задейства сценарий за по-нисък ръст на водещите икономики, то търсенето може да се свие значително и пазарът да изглежда адекватно снабден и през цялата 2011 година“, допълва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още