IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише отхвърли искането на Аксел Вебер за спиране на изкупуването на ДЦК

Президентът на ЕЦБ подкрепи и възможността за удължаване на функционирането на фонда за гарантиране на стабилността на изпитващи финансови затруднения страни от еврозоната

10:53 | 18.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трише отхвърли искането на Аксел Вебер за спиране на изкупуването на ДЦК

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише отхвърли искането на шефа на Bundesbank Аксел Вебер за прекратяване на програмата за изкупуване на правителствени облигации, имаща за цел да стабилизира финансите на европейските правителства и банки, предаде Bloomberg.

“Това не е позиция на борда на директорите на банката“, заяви Трише по повод искането на Вебер за прекратяване на програмата.

Вебер, който е сред 22-мата членове на борда на директорите на ЕЦБ, казва, че рискът от „прекалено дългото отлагане на отмяната“ на извънредните мерки е по-голям от този мерките да бъдат прекратени твърде скоро. Коментарът - най-острият до момента от представител на ЕЦБ за прекратяване на икономическите стимули, е направен в момент, когато правителствата на Ирландия, Португалия и Гърция се опитват да убедят инвеститорите, че могат да контролират финансите си въпреки дълговата криза от началото на годината.

„Трише отправи ясен сигнал към Вебер“, казва Карстен Брзески, икономист на ING Group NV в Брюксел. „За момента мнозинството предпочита опцията за спасителен пояс и не одобрява изпращането на противоречиви сигнали към пазарите“.

Трише подкрепи и възможността за удължаване на функционирането на фонда за гарантиране на стабилността на изпитващи финансови затруднения страни от еврозоната. Европейският съюз създаде фонда за гарантиране на финансовата стабилност през юни, след като проблемите в Гърция повишиха значително цената на кредитирането за други страни с висок бюджетен дефицит. Фондът, разполагащ с 440 млрд. евро, трябва да бъде закрит през юни 2013 г.

ЕЦБ започна да изкупува правителствени облигации през май, за да подкрепи спасителния пакет от 110 млрд. евро, предоставен на Гърция. Придобиването на облигации беше и част от общите усилия на ЕС да спаси еврото, което падна до четиригодишно дъно на 7 юни, след като кризата в Гърция заплаши самото му съществуване.

Трише подчерта, че като президент на ЕЦБ той е единственият, който може да говори от името на борда на директорите на банката.

Вебер, който се противопоставя на изкупуването на облигации от самото иницииране на програмата през май, се смята за главен претендент за поста на Трише след изтичане на 8-годишния му мандат в края на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още