IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАУД и БАЛИП: Прехвърлянето на активи към НОИ ще унищожи капиталовия пазар

Плановете за трансфер на средства от фондовете ще дестабилизират самата пенсионна система, твърдят от организациите

10:26 | 21.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
БАУД и БАЛИП: Прехвърлянето на активи към НОИ ще унищожи капиталовия пазар

Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) и Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) изразяват опасения, че плановете за трансфер на средствата от индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове на осигурените работници и служители, упражняващи труд от първа и втора категория, към Националния осигурителен институт (НОИ) биха поставили под въпрос съществуването на капиталовия пазар в България.

В открити писма до Националния съвет за тристранно сътрудничество, министъра на финансите Симеон Дянков, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, Комисията за финансов надзор (КФН), синдикатите и работодателските организации, БАУД и БАЛИП посочват, че въпросните планове ще дестабилизират самата пенсионна система.


Пенсионните фондове са юридически лица на частното право и действия, насочени към изземване или трансфериране на средствата им, са равносилни на национализация, за каквато не съществуват нито конституционни, нито други юридически или социално-икономически основания, се казва в писмото на БАУД.

Прехвърлянето на активи, предшествано от масови разпродажби и ликвидиране на позиции, биха сринали капиталовия пазар и унищожили доверието в него, се казва още там.

Принудителното продаване на големи обеми акции, корпоративни облигации, излизането на милиони левове от банковата система при освобождаване на депозити и т.н. ще нанесе сериозен удар не само върху състоянието и стабилността на финансовия и капиталов пазар в България, но и на фирмите от реалната икономика, твърдят от БАУД.

Ако подобни идеи бъдат реализирани, това би довело до такива сътресения на капиталовия пазар, които биха унищожили доверието в него, биха повишили цената на финансирането на предприятията, доколкото ще липсва алтернатива на банковото кредитиране, и биха отблъснали местните и чуждестранни инвеститори за дълъг период от време, се казва в писмото на БАЛИП.

Според БАУД решенията за стабилизиране на пенсионната система следва да се търсят в съвсем различна посока – в посока на възраждане и стимулиране на капиталовия пазар в България, цялостна ревизия на търговското, данъчното и административното право и в частност правото на ценните книжа с цел отстраняване на административните тежести и осигуряване на конкурентоспособност на професионалните участници на капиталовия пазар, улесняване на процесите на формиране на капитала, въвеждане на система от стимули за дългосрочни спестявания, редуциране на такси и други финансови тежести за участниците на пазара, насърчаване на търсенето и др.

От БАЛИП считат, че мерките за укрепването на пенсионната система трябва да се търсят в посоката, очертана в Стратегията за възраждане и стимулиране на капиталовия пазар в България, разработена от Комисията за финансов надзор и съгласувана с браншовите организации на професионалните участници на пазара.

Цялата полемика около бъдещето на професионалните пенсионни фондове може да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deyantod
преди 13 години
След Холдинг "Пътища" и "Мостстрой"? Това ще е краят на БФБ. :) Най-добря затваряйте борсата още сега. Българските компании и българските инвеститори - застрахователи и банки, ще трябва да използват други фондови пазари при, разбира се, съответстващи на това разходи. Спестяванията на населението за пенсия ще се изхарчат или ще се инвестират от БНБ при знаем какви лихви. А всичко, което е направено, след това ще трябва да се изгражда наново. Това не е реформа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Апетитът идва с яденето, казват французите. Б.Б. когато национализира БФб без никакви за това законни основания имаше съвсем малко протести, даже някои се правеха че едва ли не правителството има намерение да подпомогне борсата. Ако б.б. сега не се спре и не му се заяви на висок глас Бойко отиди си с мир, утре всичко лошо може да ни се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още