IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung отново с рекордна тримесечна печалба

Южнокорейският производител на електроника обяви 17% ръст на печалбата до близо 4 млрд. щатски долара

10:03 | 29.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Samsung отново с рекордна тримесечна печалба

Южнокорейският производител на електроника Samsung отново постигна рекордни финансови резултати, след като обяви нетна печалба от 4,46 трлн. южнокорейски вона (3,98 млрд. щатски долара) през третото тримесечие.

По този начин компанията подобри предишния си рекорд, който бе поставен през второто тримесечие на тази година, когато бе отчетена нетна печалба от 4,30 трлн. южнокорейски вона. За периода от юли до септември 2009 г. положителният й финансов резултат бе в размер на 3,81 трлн. вона.

Печалбата се е увеличила със 17% на годишна база заради увеличените приходи от продажба на чипове и мобилни телефони, които компенсират спада в продажбите на телевизори, пише Wall Street Journal.

Само в рамките на първите девет месеца от тази година Samsung е постигнала по-голяма печалба – 12,73 трлн. вона, отколкото за която и да било година в своята история.

Ръководството на компанията обаче е песимистично за резултатите през текущото тримесечие в резултат от напрежението на пазара на телевизори и свръхпредлагането на компютърни чипове. Това натежа над цената на акциите на Samsung на борсата в Сеул и те поевтиняват с повече от 2%.

Очакванията на Samsung са за понижение на цените заради свръхпредлагането на пазара на компютърни чипове и намалялото търсене на LCD телевизори. Поскъпването на южнокорейския вон през последните месеци също се очаква да навреди на финансовите резултати за четвъртото тримесечие.

Продажбите на компанията се увеличават до 40,23 трлн. южнокорейски вона спрямо 35,89 трлн. вона за третото тримесечие на миналата година. Финансовите резултати на Samsung бяха в унисон с прогнозите на ръководството, направени по-рано през този месец.

Най-голям напредък през третото тримесечие има подразделението за мобилни телефони, където делът на оперативната печалба от продажбите нараства до 10,2% спрямо 7,2% за третото тримесечие.

Samsung е продала 71,4 млн. мобилни телефона за трите месеца до края на септември спрямо 60,2 млн. преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още