IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика засили темпа си на растеж

БВП на САЩ се увеличава с 2% през третото тримесечие главно заради потребителските разходи и инвестициите в нежилищно строителство

15:49 | 29.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Американската икономика засили темпа си на растеж

Американската икономика засили темповете си на растеж през третото тримесечие, но нарасна по-малко от очакваното, подкрепена главно от увеличението на потребителските разходи на домакинствата.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се увеличава с 2% на приравнена към годишна основа база за трите месеца до края на септември, след като през второто тримесечие се увеличи с 1,7 на сто.

Потребителските разходи на домакинствата са се увеличили с 2,6% през третото тримесечие спрямо 2,2 на сто ръст за предходните три месеца. Темповете на ръст са най-силните за последната година.

Потребителските разходи са източник на около 70 на сто от американската икономика.

Инвестициите в нежилищно строителство нарастват с 9,7%, а износът на стоки и услуги – с 5%. В същото време обаче стойността на внесените стоки и услуги се увеличава още по-бързо със 17,4%.

Разходите и инвестициите на правителството се увеличават с 8,8% през третото тримесечие в сравнение с 9,1% ръст през второто.

Американската икономика излезе от рецесия в средата на 2009 г., но засега темповете й на растеж не са достатъчни, за да настъпи подобрение на пазара на труда. Безработицата в САЩ кръжи около 10% през последната една година, което е над два пъти над обичайното й ниво.

Днешните данни на Бюрото за икономически анализи за БВП са предварителни, като се очакват още две ревизии през ноември и декември, които понякога се различават значително от първоначалната оценка.

Финансовите пазари очакват през следващата седмица Федералният резерв на САЩ да разшири мерките си за подкрепа растежа на икономиката. Според анализатори централната банка ще поднови вливането на паричен ресурс в банковата система чрез покупките на държавни ценни книжа (ДЦК).

Размерът на тези покупки стана обект на силни пазарни спекулации през последните дни, като според някои оценки те могат да бъдат в размер на 500 млрд. до 1 трлн. долара.

За да се осигурява заетост на работната сила, американската икономика трябва да расте с по 2,5% всяка година.

Щатският долар се понижи след данните за засилването на растежа на американската икономика, защото риск апетитът на инвеститорите се подобри. Към 15:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3893 долара спрямо 1,3841 долара час по-рано.

Щатският долар е поевтинял с 2,7% срещу еврото през този месец и със 7,1% за последните три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още