IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставиха основните лихви в еврозоната и на Острова без промяна

Английската централна банка се въздържа от ново наливане на ликвидност, ЕЦБ също не промени политиката си

15:04 | 04.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Оставиха основните лихви в еврозоната и на Острова без промяна

Водещите централни банки в Западна Европа – Английската централна банка и Европейската централна банка, се въздържаха от действия на днешните си заседания. Ръководителите на двете институции заседаваха относно лихвените проценти на Острова и в еврозоната, както и дали евентуално да бъдат отпуснати нови стимули за финансовите пазари.

Лихвеният процент във Великобритания остана 0,5 на сто, а централната банка обяви, че няма да възобновява политиката си по увеличаване на ликвидността във финансовия сектор. Това бе напълно очаквано от пазарите, като единственият въпрос е дали решението е било взето с единодушие от ръководителите на институцията.

Отговор на този въпрос ще бъде даден на 17 ноември, когато ще излезе стенограмата от днешното заседание.

Лихвеният процент в еврозоната пък бе задържан на рекордно ниското ниво от 1 на сто, което също бе очаквано от пазара. По-късно днес ще има пресконференция на президента на банката Жан-Клод Трише, на което ще бъде дадена повече информация за решението.

С днешните си решения двете централни банки се разграничиха от подхода на САЩ, където вчера Федералният резерв обяви нова програма за стимулиране на финансовия сектор. Тя предвижда централната банка да изкупува държавни ценни книжа на стойност 100 млрд. долара през следващите шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още