IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола доближава двугодишен връх, златото с нов рекорд

Черното злато доближава най-високите си нива от фалита на Lehman Brothers насам

09:58 | 08.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола доближава двугодишен връх, златото с нов рекорд

Цената на петрола е на път да атакува най-високото си ниво за последните две години. Това се случва след данните за увеличаване на заетостта в САЩ, което може да доведе до увеличаване на потреблението на горива в американската икономика.

Днес цената на черното злато поскъпва минимално до 87 долара за барел, но по-рано през нощта котировките напреднаха до 87,49 долара за барел. Това е най-високото им ниво от 9 октомври 2008 година насам, съобщава Bloomberg.

През миналата седмица петролът поскъпна с цели 6,7 на сто, постигайки най-силната си седмица от февруари досега. От началото на годината пък суровината е поскъпнала с 10 на сто.

Тази сутрин цената на златото достигна нов исторически рекорд от 1 398,60 долара за тройунция. Така металът все по-явно се насочва към атака на психологическото ниво от 1 400 долара за тройунция.

На борсата в Лондон днес петролът от сорта брент се движи без промяна спрямо петък, когато котировките затвориха при 88,11 долара за барел.

Интересът към инвестициите в суровини през последните часове се ограничава от рязкото поскъпване на долара спрямо еврото, като зелените пари са напреднали с над 150 пипса. В 9:50 часа двойката евро/долар се търгува по 1,3960 EUR/USD, след като седмичната търговия стартира на нива, близки до 1,4220 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още