IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола падна от двугодишния си връх, златото с нов рекорд

Петролът поевтинява за първи път през последните седем дни, а цената на златото прескочи 1 411 долара

09:09 | 09.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола падна от двугодишния си връх, златото с нов рекорд

Цената на петрола пое надолу в днешната търговия на Нюйоркската петролна борса за първи път през последните седем сесии под влияние на очакванията, че запасите от петрол на САЩ са се увеличили до най-високите си нива за последните 18 месеца.

Според пазарните прогнози утрешните данни на Министерството на енергетиката на САЩ ще покажат увеличение на петролните запаси на страната от 1,75 млн. барела през миналата седмица спрямо 368,2 млн. барела за предходната седмица, пише Bloomberg.

Ако пазарните прогнози се оправдаят, резервите от суров петрол на втория по големина потребител на петрол в света ще отчетат най-високото си ниво от май 2009 г. заради по-слабия от очакваното растеж на американската икономика.

Укрепването на щатския долар срещу повечето водещи валути намали привлекателността на суровините, които се търгуват в долари. Доларът се търгува на най-високите си нива срещу еврото за последната седмица на валутните пазари днес, като към 9:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3865 долара. Доларът поскъпва за трети пореден ден срещу единната европейска валута.

Американският лек суров петрол с доставка през декември поевтинява с 0,2% до 86,89 долара за барел в електронната търговия на Нюйоркската петролна борса днес. Вчера той поскъпна с 21 цента до 87,06 долара за барел, което е най-високото му ниво от октомври 2008 година.

Петролът, който поскъпна със 78% през 2009 г., е добавил още 9,2% към цената си през тази година. Цената му се повишаваше през последните шест дни, което бе най-продължителната серия на повишения от април насам.

Петролът сорт брент с доставка през декември поевтинява с 0,2% до 88,30 долара за барел на Лондонската петролна борса днес, след като цената му се повиши с 0,4% до 88,46 долара за барел вчера.

Златото с незабавна доставка междувременно постави нов ценови рекорд, след като поскъпна с 0,1% до 1 411,05 долара за тройунция. Фючърсите на златото с доставка през декември на свой ред стигнаха рекордните 1 411,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Златото НЕ ПОСКЪПВА, а парите /хартииките/ губят своята стойност. Това е резулта на неработещата икономика и постоянното печатане на хартиики. Скоро ще си палим пачката с тях както беше през 1989г но много по-лошо няма да бъде само в Б-я а по целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още