IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията са за минимален ръст на БВП през третото тримесечие

НСИ ще публикува експресни оценки за брутния вътрешен продукт в петък

10:54 | 10.11.10 г. 2
Очакванията са за минимален ръст на БВП през третото тримесечие

Очакванията на анализатори и читатели са за минимален ръст на БВП през третото тримесечие на 2010 г. на годишна база. НСИ ще публикува експресни оценки на показателя в петък.

През второто тримесечие на 2010 г. БВП се понижи с 1,4% на годишна база.

Според Николай Василев, управляващ партньор в "Експат Капитал", ръстът на БВП ще е със 0,5% на годишна база.

Владимир Каролев, управляващ съдружник в Балканска консултантска компания, също очаква ръст с 0,5%.

Ръст с между 0 и 0,5% очаква финансовият консултант Боян Иванчев. Според него на тримесечна база увеличението ще е с между 0,7 и 1%.

"Увеличаването на индустриалния експорт оформи краткосрочен положителен тренд. За съжаление, той е несамостоен и не се състои от продукция с висока степен на добавена стойност и в голяма степен зависи от трансфер на конюнктура от ЕС и трети страни. От началото на годината забелязваме намаляване на драматичния спад в търговията на дребно в България, който беше над -12,7% на годишна база в началото на 2010 г.

През август имахме намаление от 4,3% на годишна база според данните на Евростат, но за съжаление, през септември спадът отново се задълбочи до -4,7%. В комбинация с намалелите за първи път от много месеци банкови депозити на физически лица, силният финал през четвъртото тримесечие на 2010 г. за нашата икономика ще бъде трудно постижим", споделя Иванчев.

Положителни са и очакванията на читателите на Investor.bg, като анкета сред 944 от тях показва, че 53% очакват ръст до 1,5% на годишна база, а 9% - дори ръст над 1,5%.

На нулев ръст залагат 16%, а за спад с до 1,5% - други 9 на сто от гласувалите. Крайните песимисти са 12%, като те очакват спад с над 1,5%.

Прогнозите на анализатори и читатели за второто тримесечие на 2010 г. бяха изключително близки до обявените резултати за спад на БВП с 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ravnovesie
преди 13 години
Според тази прогноза, която вече си е и по компоненти, а не само на БВП за 2010 ще пораснем само с 0,3% http://aeaf.bg/images/stories/forecasts/aeaf_201009.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Знаете ли много съжелявам че ще опровергая Ники Василев и Каролев- и тримата сме фенове на Царя но ръста за третото тримесечие ще бъде между между 1 и 1.5 на годишна база Ръста трето тримесечие на 2010 към второ на 2010 и ръста трето тримесечие на 2010 към трето на 2009 ще бъде по- висок от 1.5 % Ръста на икономиката ще бъде движен от ръста на износа ръста в земеделието и туризма Ръста в добивната промишленост и ръста на цените на медта оловото цинка златото среброто на международните стокови пазари Ако някои тотални идийоти от тук и в чужбина бяха спрели да плашат обикновените хора с някакви катаклизми и срутване на икономиката хората и фирмите щяха да пазаруват по-вече вместо да спестяват като луди и ръста на икиномиката щеше да бъде над 3 % Единствени я праблем в момента е потреблението -вътрешното потребление Чаоо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още