IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен предпразничен ръст на търговията на дребно в САЩ

Продажбите на дребно се увеличават за четвърти пореден месец и с най-бързото си темпо от март насам

16:21 | 15.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силен предпразничен ръст на търговията на дребно в САЩ

Търговията на дребно в САЩ се увеличи повече от очакваното през октомври, сигнализирайки, че потребителите са готови да играят по-активна роля във възстановяването на американската икономика.

Индексът, който следи продажбите на дребно, се увеличава с 1,2% на месечна база, което е най-силният му ръст от март насам, пише Bloomberg. Това загатва за добър растеж на икономиката през четвъртото тримесечие, защото потреблението е източник на около 90% от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Пазарните очаквания бяха за по-слабо увеличение на търговията на дребно от 0,7% на месечна база през октомври. През септември и август бе отчетен ръст от 0,7%, а през юли – от 0,3 на сто.

Девет от 13-те категории отбелязват ръст през октомври, начело с увеличение с 5% на оборота на дилърите на автомобили. Ако продажбите на автомобили се изключат, търговията на дребно отчита ръст от 0,4% на месечна база, което отговори на пазарните прогнози и също е четвърти пореден месечен ръст.

Последните два месеца на годината са най-силните за търговците на дребно в САЩ, което обикновено води до наемането на допълнителен персонал. Федерацията на търговците на дребно в САЩ прогнозира, че продажбите на дребно ще се увеличат с 2,3% на годишна база през ноември и декември.

Високата безработица обаче ще продължи да оказва натиск върху потреблението в страната. През август Федералният резерв прогнозира, че тя ще остане над средните си нива в дългосрочен план поне до края на 2011 г. Пазарните очаквания са тя да възлезе на средно 9,3% през следващата година. Безработицата кръжи около 10% през последната повече от една година.

Увеличаването на търговията на дребно през октомври обаче бе помрачено от данни на регионалния клон на Федералния резерв в Ню Йорк, които показаха силен спад във фабричния сектор в региона през ноември. Това пролича от индекса на бизнес активността във фабричния сектор в района, който падна до -11,1 пункта спрямо 15,7 пункта за октомври.

Стойност на показателя под нула сигнализира за влошаване на бизнес условията в сектора. Индексът е най-ранният индикатор за бизнес активността в производствения сектор на страната през текущия месец.

Щатският долар поскъпва за пети път срещу еврото през последните седем сесии днес и губи 0,4% към 16:15 ч. българско време при курс от 1,3635 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още