IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Херман ван Ромпой: Евросъюзът е в "криза за оцеляване"

Ирландия и Португалия остават във фокуса на вниманието за пореден ден

16:04 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Херман ван Ромпой: Евросъюзът е в "криза за оцеляване"

Европейският съюз е в „криза за оцеляване“ заради проблемите с дълговете в Еврозоната, предупреди президентът Херман ван Ромпой.

В изявление часове преди срещата на финансовите министри от Еврозоната, на която ще обсъждат заплахите за икономическата стабилност на съюза, Ван Ромпой заяви, че ако се провали еврото, същото ще се случи и с ЕС.

Във фокуса на срещата на финансовите министри са Ирландия и Португалия. Растат притесненията дали те са в състояние да се справят с дълговете си без помощ от ЕС.

Херман ван Ромпой обяви, че е „дълбоко убеден“, че проблемите могат да бъдат преодолени. Но добави: „Всички трябва да работим заедно, за да оцелее Еврозоната, защото ако не оцелее Еврозоната, няма да оцелее и Европейският съюз“.

Въпреки че Дъблин се дърпа от помощ от ЕС, има все повече слухове, че Ирландия и Португалия ще бъдат принудени да приемат заем от съюза.

Много неща зависят от позицията на Европейската централна банка, защото тя подпира ирландската банкова система със заеми, които те не биха могли да получат на пазарите. Без финансовата подкрепа на ЕЦБ Ирландия би фалирала на момента, пише ВВС.

Ако има и най-слаб сигнал, че ЕЦБ смята да спре помощта, която дава на слаби банки от Еврозоната, Ирландия вече няма да има избор – ще трябва да се обърне или към партньорите си от ЕС, или към МВФ.

Следете тук всичко, което се случва с Ирландия
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още