IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия се пречупи, поиска помощ от МВФ

След седмици на упорито настояване, че страната може да се справи с проблемите си и сама, ирландското правителство официално помоли ЕС и МВФ за кредит

08:53 | 22.11.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Ирландия се пречупи, поиска помощ от МВФ

След няколко седмици на упорит отказ да признае, че има нужда от международна финансова помощ за спасяването си, Ирландия се обърна към Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС) с молба за кредит, съобщава Ройтерс.

Това стана ясно вчера, след като правителството на Ирландия обяви, че ще стартира официални преговори за получаване на спасителни заеми.

„Програмата ще бъде насочена към бюджетните проблеми на ирландската икономика по посока постигането на амбициозните ангажименти за ограничаване на бюджетния дефицит и изпълняването на структурните реформи, заложени в четиригодишния план на правителството“, се казва в официалното съобщение.

„Централен елемент от програмата ще бъде подкрепата на по-дълбоко преструктуриране и възстановяване на дългосрочната жизненост и финансова стабилност на ирландската банкова система“, става ясно от официалната информация.

Очаква се помощта за Ирландия да дойде по две направления – от фонда на ЕС за финансова стабилизация, както и от съвместна инициатива на ЕС и МВФ. Освен това е възможно страната да получи кредити на двустранна основа от европейски страни, като такива намерения бяха обявени от Великобритания и Швеция.

Финансовите министри на страните от еврозоната вече обявиха, че „приветстват решението на Ирландия да получи международна помощ“.

Според различни информации спасителният пакет ще бъде в размер на между 100 и 120 млрд. евро, макар премиерът на Ирландия да твърди, че сумата ще е по-малка от 100 млрд. евро.

Ако получи спасителен заем, Ирландия ще се превърне във втората държава от еврозоната, спасена от международните институции в рамките на малко повече от шест месеца. По-рано тази година подобна съдба сполетя Гърция, която получи спасителни кредити на стойност 110 млрд. евро, за да се бори с проблемите си.

Всичко за кризата в Ирландия може да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
lio58
преди 13 години
Да 10%, а това може да означава проблеми и за нашите банки за в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
10% .Иначе, напоследък, след като чуя думите "Ирландия" и "дълг", не ме напуска мисълта, че настава нов етап в голямото надлъгване за срив на еврото под предлог "вътрешни проблеми в ЕС", не случайно, преекспонирани. Защо Президентът на ЕС шумно говори отвисоко за тези проблеми, ако не се цели именно това? Според мен, по-достоверно, обаче, този ход би прозвучал като "слухове от достоверни източници, пожелали анонимност". Европейците са забравили за лукавството, май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
lio58
преди 13 години
Дааа,Тук се говори, че целия натиск е да се промени корпоративния данък който в Ирландия е 12,5 % много по нисък от Франция, Германия и Англия.А колко е този данък у нас???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
blago72
преди 13 години
Много добра статия: ***Един различен поглед към нещата, написан чудесно. Инвестор, много се извинявам, но пред този стил и качество не можете дори студенти да задоволите! Постарайте се повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още