IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в САЩ намаляват след два месеца на ръст

От Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ очакват продажбите да се стабилизират на по-високи нива до пролетта на 2011

17:46 | 23.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на жилища в САЩ намаляват след два месеца на ръст

Продажбите на жилища в САЩ, които са били обитавани, намаляха през октомври след двата месеца на силен ръст, подчертавайки нестабилността на жилищния пазар в страната.

Това показаха днешните данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ (NAR), които се оказаха по-лоши от очакванията на икономисти.

Проучването на асоциацията показва, че през октомври продажбите на съществуващи жилища в САЩ са намалели с 2,2% на месечна база до 4,43 млн. жилищни единици.

През септември те отчетоха рекорден месечен ръст от над 10 на сто.

Данните, които са на приравнена към годишна основа база, показаха още, че продажбите на еднофамилни къщи и апартаменти се намират с 25,9% под нивата си отпреди година, когато купувачите на първо жилище можеха да се възползват от отпускания им от правителството данъчен кредит от 8 хил. долара.

Според Лорънс Юн, който е главен икономист в NAR, жилищният пазар в САЩ се възстановява неравномерно, но въпреки това той остава оптимист и очаква продажбите да се стабилизират на по-високи нива от над 5 млн. единици на приравнена към годишна база основа до пролетта на следващата година.

Медианната продажна цена на жилищата се е понижила с 0,9% през последната една година до 170 500 долара. Принудително отнетите имоти се равняват на 34% от всички продажби през октомври в сравнение с дял от 35% през септември и 30% през октомври 2009 г.

Броят на жилищата, обявени за продан, намалява с 3,4% на месечна база до 3,86 млн. единици, като би отнело 10,5 месеца те да намерят купувач при сегашния темп на продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още