IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Полша ни подкрепи за влизането в Шенген

По-рано този месец Гърция също заяви, че ни подкрепя, против влизането ни в Шенген догодина са Франция и Германия

19:07 | 24.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
И Полша ни подкрепи за влизането в Шенген

Полша подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство през 2011 г. Това е заявил полският министър на външните работи Радослав Шикорски по време на срещата си с българския външен министър Николай Младенов, съобщиха от МВнР.

„Шенген е много важен за всички граждани, това е реалното членство в ЕС и Полша ви подкрепя напълно за това”, е заявил и председателят на Комисията по външни работи в полския парламент Анджей Халицки на срещата си с Николай Младенов.

ЕС има нужда от заздравяване на отношенията със съседите си на Изток и на Юг - Украйна, Беларус, Молдова и страните от Западните Балкани, е бил общият извод от срещата на двамата министри.

По-добрата координация на европейско ниво на въпросите, свързани с енергийната сигурност, е един от основните акценти на полското председателство на ЕС през втората половина на 2011 г. Младенов е заявил, че България подкрепя инициативата на Полша в тази насока.

Двамата министри са постигнали съгласие по въпроса, че евро-атлантическата перспектива на Западните Балкани е ключ към тяхното развитие и сигурността на Европа като цяло. Те са обсъдили и новата бюджетна рамка на ЕС и общата селскостопанска политика.

Становищата в ЕС по отношение на приемането в Шенген на България и Румъния са разединени. Франция и Германия са против приемането ни през следващата година. От своя страна еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че мониторинговият механизъм върху България и Румъния и присъединяването на двете страни към шенгенското пространство са два паралелни процеса, които не трябва да се смесват. Подкрепата си за приемането ни по-рано този месец заяви Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още