IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовите индекси в Азия пропаднаха и заличиха повишенията си за ноември

Повод за разпродажбите днес са спекулациите, че Китай ще продължи да затяга монетарната политика в опитите си да се бори с инфлацията

11:53 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовите индекси в Азия пропаднаха и заличиха повишенията си за ноември

Борсовите индекси в Азия регистрираха отстъпления в последната сесия за ноември. Като основна причина за това анализаторите посочват спекулациите, че Китай ще продължи да затяга монетарната политика в страната, което вероятно ще охлади и икономическия растеж, а оттам – и потреблението, пише Bloomberg.

Днес регионалният индекс MSCI Asia Pacific отстъпи с 0,8 на сто до 128,59 пункта, макар на по-ранен етап от търговията показателят да се движеше с ръст от 0,4 на сто. В резултат на това индексът изгуби 0,6 на сто за ноември, регистрирайки първи месечен спад за последните три месеца.

На борсата в Шанхай днес Shanghai Composite загуби 1,6 на сто, докато в Хонконг Hang Seng се понижи с 0,7 на сто. Общо за ноември основният индекс в Хонконг отстъпи с 0,4 на сто, докато китайският бенчмарк падна с 5,3 на сто.

В Токио Nikkei 225 отчете спад от 1,9 на сто до 9 937 пункта, което е най-голямото понижение от 12 октомври насам. Това е първо слизане на индекса под 10 хил. пункта от 17 ноември насам.

Въпреки това показателят се движеше с месечен ръст от 10 на сто за ноември до вчера, което го прави лидер в класацията на Bloomberg за 40-те най-големи борсови пазара в света. Общо за месеца Nikkei 225 напредна с 8 на сто, което е най-доброто му представяне от март насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още