IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първа месечна загуба за борсите в Европа от август

Финансовите пазари атакуваха държавните облигации в еврозоната, като рисковите премии по ДЦК на Италия, Испания и Белгия скочиха до рекордни нива

20:22 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първа месечна загуба за борсите в Европа от август

Водещите борсови индекси в Европа приключиха днешната сесия, както и изминалия месец, с понижения, след като дълговата криза в еврозоната ескалира заради нестабилността на банковия сектор и големия бюджетен дефицит на Ирландия.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600, който покрива борсови компании от 17 западноевропейски страни и Гърция, загуби 0,1%, понижавайки се до 261,83 пункта в края на волатилната сесия. Той се е понижил с 6,1% през ноември, което е първият му месечен спад от август насам, пише Bloomberg.

В началото на тази седмица финансовите министри от Европейския съюз и Международния валутен фонд се споразумяха за отпускането на спасителен заем за Ирландия от 85 млрд. евро, но това не успя да спре страховете, че дълговата криза в Европа ще се задълбочи, преминавайки в по-големи задлъжнели икономики като Испания и Италия.

В резултат на това цените на държавните облигации на двете страни се понижиха силно днес. Рисковите премии по тях стигнаха рекордно високи нива от създаването на еврозоната. При италианските държавни ценни книжа (ДЦК) рисковата премия надскочи 2 процентни пункта за първи път от 1998 г.

Рисковите премии по ДЦК на Испания и Белгия също отбелязаха най-високите си нива за последните 12 години.

Акциите на компаниите от финансовия сектор се наредиха сред най-губещите в днешната сесия, начело с тези на най-голямата френска банка BNP Paribas, които поевтиняха с 3,4% до 45,60 евро, отбелязвайки осма поредна губеща сесия.

Националните индекси се понижиха с 15 от 18-те западноевропейски борси днес. Във Великобритания водещият индекс FTSE 100 отчете спад от 0,4% до 5 528,27 пункта, записвайки загуба от 2,3% на месечна база. Френският CAC 40 загуби 0,7% до 3 610,44 пункта, докато в Германия DAX се понижи с 0,1% до 6 688,49 пункта. CAC 40 е загубил 6% през ноември, докато DAX е добавил 1,3%.

Данни на Евростат показаха днес, че безработицата в еврозоната се е повишила от 10% на 10,1% през октомври. Различията между икономическото възстановяване в Германия и периферните страни обаче се задълбочават – безработицата в Испания е 20,7%, докато в Германия броят на безработните се понижава до най-ниското си ниво от 1992 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още