IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община може да приеме по-високи данъци за скъпите квартали

Зам.-кметът Минко Герджиков предлага ново зониране на града, което ще вдигне данъците за имоти в съседните на центъра квартали и в луксозните квартали от покрайнините

08:20 | 02.12.10 г.
Столична община може да приеме по-високи данъци за скъпите квартали

По-високи данъци и такса "смет" може да плащат част от софиянци от следващата година, ако общинският съвет на столицата приеме предложението на финансовия заместник-кмет Минко Герджиков за ново зониране на града, съобщи Dnes.bg.

Докладът с предложението до общинските съветници е публикуван на интернет страницата на Столичния общински съвет.

Новото зониране реално вдига данъка и таксата за живеещите в съседните на центъра квартали и на луксозните квартали от покрайнините на града.

Данъчната оценка на тези имоти ще се повиши с между 18 и 45%, въпреки че доскоро столичният кмет Йорданка Фандъкова твърдеше, че няма да се вдигат данъците в София. Въз основа на данъчната оценка се определя размерът на данък сгради и такса смет.

Основният аргумент за предлаганите промени е, че сегашните граници на зоните в град София са определени през 1998 г., но заради бързо променящата се инфраструктура на града центърът се е разширил, оформили са се престижни квартали с особено големи и луксозни къщи.

Предложението на Герджиков е няколко района да отидат в по-ниска зона - с други думи по-елитна зона, където и данъците са по-високи.

Освен сега съществуващите имоти към Първа зона да се включат и кварталите "Банишора", "Зона Б-5", "Зона Б-18", ж. к. "Сердика", ж. к. "Иван Вазов", кв. "Кривата река", участъкът между Централна гара, Централна автогара и Сточна гара, предлага заместник-кметът.

Към Втора зона да се включат кварталите "Драгалевци", "Симеоново-север", вилна зона "Малинова долина", вилна зона "Малинова долина-Герена", кв. "Княжево", вилна зона "Киноцентъра - Трета част".

Базисната данъчна стойност на един кв. м застроена площ, определена в Закона за местни данъци и такси, в зависимост от конструкцията на сградата варира от 17 лв. за масивна конструкция до 4,40 лв. за паянтова сграда.

Базисната стойност се умножава с коефициент за местоположение на имота съгласно местонахождението му в различните зони на града. За първа зона коефициентът е 93,6, за втора - 74,9, за трета - 63,2, за четвърта - 42,1 и за пета - 28,1.

За имотите, преминаващи от втора в първа зона, данъчната оценка ще се увеличи средно с 25%, данъчните оценки на имотите, преминаващи от трета в първа зона, ще се увеличи с около 45%, а данъчните оценки на имотите в кварталите "Драгалевци", "Княжево" (район "Витоша"), които ще преминат от трета във втора зона, ще се увеличат с 18%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още