IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват консолидация при фондовете за имоти в ЦИЕ

Първата сделка е вече факт с придобиването на Hypo Real Invest от страна на IVG Immobilien във Виена

10:47 | 06.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват консолидация при фондовете за имоти в ЦИЕ

Експерти очакват да станем свидетели на засилени процеси на консолидация в сегмента на инвестиционните фондове за имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Първата подобна сделка е вече факт с придобиването наскоро на базирания във Виена Hypo Real Invest от страна на IVG Immobilien.

„ЦИЕ демонстрира огромни възможности за инвеститорите в имоти и IVG засилва своя профил, както и своето предложение чрез покупката на този фонд“, коментира Кристиян Улбрик, изпълнителен директор за Европа, Близкия Изток и Африка в JLL.

„Очаквам силна вълна от консолидация през следващите три години“, казва той, цитиран от PropertyEU.

Консолидацията в сектора на имоти, включваща фонд мениджъри, брокери и мениджъри на имоти, е растяща тенденция на един пазар, който все още не се е възстановил напълно от финансовата криза, пише изданието.

„За фонд мениджърите това очевидно има смисъл: проучвания, диверсификация на риска и достъп до капитал например са сферите, в които консолидацията има смисъл“, коментира Андреас Ридър, председател за ЦИЕ в CBRE. Също така той очаква още сделки и в Австрия, където през януари CA Immo се очаква да придобие Europolis.

Сделката на IVG Immobilien ще разшири неговата инвестиционна платформа в региона, който той вече смята за един от основните си пазари.

„Наред със стартирането на собствени продукти този тип сделка прекрасно показва как смятаме да се разрастваме за в бъдеще – като купуваме малки платформи и ги развиваме“, коментира Щефан Рикен, член на управителния съвет на IVG.

„В бъдеще ще разглеждаме и други подобни сделки в Европа. Тъй като имаме офиси във Варшава и Будапеща например, би било логично да ги оптимизираме в бъдеще чрез сделки като тази“ , казва той, като добавя, че компанията ще проучва и възможности за подобни сделки и на пазарите, на които смята да стъпи занапред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 06.12.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още