IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KBC: СИБанк вече е 100% наша собственост

Белгийската банка обяви, че назабавно започва процедура по отписване на акциите от борсата

13:18 | 07.12.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
KBC: СИБанк вече е 100% наша собственост

Цветелина Бориславова е подписала споразумение за прехвърляне на дела си от капитала на СИБанк към белгийската банка KBC. По този начин тя вече не притежава акции от банката и окончателно е приключил процесът на придобиване на СИБанк от KBC.

Това съобщават от белгийската финансова институция.

След днешното прехвърляне на акции на стойност над 141 млн. лв., KBC притежава 100% от капитала на банката и вече е единствен собственик на СИБанк.

"Това че вече сме единствения акционер в СИБанк, потвърждава трайния ни ангажимент към България", коментира главният изпълнителен директор на белгийската група Ян Ванхевел. "Страната остава един от стратегически важните пазари за KBC", се казва в съобщение на KBC.

В резултат на това от KBC започват незабавни действия по делистването на СИБанк от Българска фондова борса, се казва в съобщението. По този начин общата пазарна капитализация на търгуваните на БФБ компании ще се свие с около 8 на сто.

Към момента общата пазарна капитализация на всички компании, листнати за търговия, е около 10,6 млрд. лв. Само пазарната оценка на СИБанк е в размер на около 870 млн. лв.

KBC закупи 75% от СИБАНК срещу 295 млн. евро през септември 2007 година, като Цветелина Бориславова запази 22,3% от капитала на банката. След това на няколко пъти бяха сключвани сделки, при които нейният дял намаляваше.

По-късно бе отправено търгово предложение към останалите акционери, след което делът на КBC нарасна до 55,5 на сто от капитала на СИБанк. При последното увеличение на капитала на банката Цветелина Бориславова не записа акции, с което делът й се сви до около 16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
markov
преди 13 години
Последния коментар истински ме разсмя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Eon
преди 13 години
Е те той скоро ще си отиде :) Като му изтече мандата :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
dakl
преди 13 години
"KBC започват незабавни действия по делистването на СИБанк от Българска фондова борса,.."Всички бягат от национализираната от Б.Б. БФБ.Ерго, ръст на индексите ще видим само когато видим че Б.Б. си отива !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още