IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Всеки месец по 300 румънски компании се местят в България

В интервю за румънски вестник финансовият министър отново похвали данъчната политика на правителството

10:15 | 14.12.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Симеон Дянков: Всеки месец по 300 румънски компании се местят в България

„България успя през 2010 г., ще успее през 2011 г. да избегне радикалните мерки, които предприе Румъния”, заявява вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за централния румънски ежедневник „Адевърул”.

„Успяхме да направим бюджетите за тази и следващата година без да увеличаваме данъците и да засягаме пенсиите”, казва още Дянков в публикуваното вчера интервю. Той подчертава, че това са предпоставките различни румънски фирми да преместват дейността си в България.

Финансовият министър отново показва оптимизъм за развитието на икономиката. „Точно сега бяха публикувани данни от последното тримесечие, показващи ръст на икономиката от 0,7% в сравнение с миналата година, както и ръст на второто тримесечие. Това означава, че 2010 г. е била добра година“, посочва Дянков.

„Имаме статистически данни за фирмите в България, които показват, че различни румънски компании преместват дейността си в Русе. Тук говорим за голям брой - около 300 фирми на месец. Към настоящия момент 1500 румънски компании са открили офиси в Русе“, заявява Симеон Дянков.

„Наблюдавам и друга тенденция - румънски компании се местят и в столицата на България, София“, споделя министърът.

Като причина за това той посочва въздържането от увеличаване на данъците по време на кризата. „Запазихме същата данъчна система, за разлика от Румъния или Гърция. При нас ДДС се запази на ниво от 20%, данъкът върху печалбата е 10%, докато при вас е 16%. Данъкът върху дивидентите е 5%, докато в Румъния е около 12%“, посочва министърът.

Попитан за мнение по случващото се в еврозоната и за намеренията на България за присъединяване към нея, българският финансов министър коментира, че „независимо от проблемите, с които се сблъсква, еврото е много стабилна валута и има зад гърба си силен пазар и Европейската централна банка”.

„Ние запазваме нашата позиция да се присъединим към еврозоната възможно най-скоро”, казва министър Дянков. „Надяваме се, че до края на 2011 г. ще можем да докажем, че сме готови да въведем еврото, ако дефицитът се запази под 3%, можем да започнем преговори и да изготвим план за въвеждане на еврото”, допълва той.

В интервюто за „Адевърул” министър Дянков потвърждава и подкрепата си за полската инициатива страните-членки, започнали реформи в пенсионната система, да бъдат „поощрени”, като разходите за пенсионната реформа да не се включват в изчисляване на бюджетния дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Гари
преди 13 години
Дянков просто си измисля едни неща после сам си вярва на измишльотините. Аз съм от Русе и много отблизо следя как върви бизнесът тук ама румънска фирма, която да е преместила бизнеса си тука още не съм видял. Може и да има едни регистрирани пощенски кутии в Русе, ама 1500 офиса? То толкова офиси сигурно няма в цял Русе бе, Дянков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Много ми е интересно защо толкова много плюят Дянков -като да речем предните двама писачи Дянков прави това което би правил всеки нормален финансов министър Стреми се към балансиран бюджет мъчи се да събере по-вече приходи в хазната и се движи по тънката червена линия между приходи и разходи Неграмотниците от Б С П упорито искат да го сменят И какво ще стане като го смените Станишев и Кадиев Ще доиде някои които веднага ще започне да изпълнява дълбокомислените изказвания на президента Първанов- " Би било добре разходите за наука да станат 2% от Б В П " Пенсионерите заслужават по-вече Би било добре да има по-вече средства за образование Но този човек никога не казва от кои свери трябва да се отрежат разходи за да бъдат увеличевни тези пера И какво ще стане с бюджета умници когато новия започне да изпълнява глупостите на Първанов Станишев Кадиев Имате л
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Jay Gould
преди 13 години
Нормално. Идват, правят си една регистрация, дейността си я вършат в Румъния, там работят, а тук плащат 10 % данък. България е като Либерия и корабите които се движат под либерийски флаг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
dakl
преди 13 години
Не знам защо Дянков си мисли , че ние сме родени миналата седмица? Интересно защо не каже колко са средните пенсии примерно в Румъния и Гърция и тогава ще му лъсне лъжата за т.нар.намаление на пенсиите в тези страни и "стабилността" на нашата пенсионнна ситема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
pederator
преди 13 години
Дянков, ако ще и филипински фирми да се преместят в България - няма да те спасят.Прах в очите - статии във вестниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още