IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързото икономическо възстановяване – тест за инвеститорите в имоти през 2011

Кои ключови тенденции трябва да наблюдават инвеститорите в имоти по света през идната година?

14:50 | 14.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бързото икономическо възстановяване – тест за инвеститорите в имоти през 2011

Високоскоростното икономическо възстановяване и динамичните капиталови пазари ще създадат среда, която ще подложи на истински изпитания инвеститорите в имоти по света през 2011 г., сочи нов доклад.

Ако обърнем поглед назад към отиващата си 2010 г., ще забележим няколко ключови тенденции. Цените на имотите на най-установените пазари се възстановиха бързо, обемът от сделки в по-важните региони също нарасна и най-важно, фундаментът на пазара на имоти за инвеститорите се подобри. Това е в известна степен валидно за Европа и Северна Америка, но важи с пълна сила за Австралия, Хонконг, Сингапур и Китай, се казва в доклад на LaSalle Investment Management.

Въпреки това от компанията са на мнение, че ако погледнем към 2011 г., инвеститорите в имоти трябва да бъдат подготвени за предизвикателна реалност. Предвид вторичните трусове от кризата, които все още са видни на много пазари, инвеститорите трябва да имат готовност да използват множество разнообразни стратегии в зависимост от целевите региони и видовете активи.

Например в Тихоокеанския регион развитието на нови проекти и отдаването под наем ще предоставят най-добри инвестиционни възможности. Във Великобритания, Франция и САЩ обаче най-атрактивни се очаква да бъдат инвестициите в съществуващи първокласни активи. Инвеститорите трябва да се опитват да се възползват от множество проблемни активи в Япония, Мексико, САЩ, Великобритания и Германия.

„Инвестиционните резултати в бързоразвиващите се страни ще бъдат волатилни поради вълните от ликвидност, които нахлуват в тези по-малко развити пазари“, коментира Джак Гордън, глобален стратег в LaSalle Investment Management.

„Ръстови стратегии, които се възползват от бързата урбанизация и процъфтяващата средна класа, ще бъдат най-успешни. В страните с нисък ръст инвестиционното представяне ще бъде стимулирано от ниските лихвени нива и дисциплиниран подход, обхващащ целия портфейл, при инвестициите в имоти“, добавя той.

„Портфейлните мениджъри трябва да са готови да предприемат по-агресивна позиция по отношение на отдаване, рефинансиране и продажба през 2011 г.“, коментира един от авторите на доклада, Робин Гудчайлд, директор Европейски проучвания и стратегии в компанията.

„С повишаване на потока от сделки инвеститорите ще могат да препозиционират своите портфейли чрез по-активно управление за пръв път от няколко години.“

Въпреки че всяка отделна страна ще се характеризира с различна комбинация от възможности, от компанията смятат, че инвеститорите трябва да вземат предвид редица глобални тенденции, които се очертават през идната година:

- Банките ще се окажат все по-голям източник на сделки;
- Изходът от инвестициите във висококачествени имоти ще бъде все по-възможен;
- Инвеститорите ще трябва да разширят своя периметър отвъд първокласните имоти с дългосрочни договори за наем в световните бизнес центрове, ако искат да постигнат заложената възвръщаемост;
- Mezzanine финансирането ще остане ограничено и скъпо, въпреки това търсенето ще расте.

Също така от компанията смятат, че инвеститорите трябва да се подготвят за още една година от изненади. Ето някои от факторите, които да се следят:

- Глобален дисбаланс и валутни войни;
- Данъчно облагане на имотите;
- Възходът на китайските институционални инвеститори;
- Проблемни активи и компании в затруднено положение;
- Възстановяване на замразени проекти.

В доклада компанията обръща внимание на структурните промени в глобалния сектор на недвижимите имоти. Една от тях е енергийната ефективност и устойчивото развитие – въпрос, който назрява от известно време, но според LaSalle все още бива пренебрегван в ущърб на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още