IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скорошен ръст в търсенето на логистични площи в София „малко вероятен“

Много производства се изнасят от столицата към регионалните градове, които предлагат по-евтина работна ръка, сочи доклад

14:00 | 17.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Скорошен ръст в търсенето на логистични площи в София „малко вероятен“

Експерти не виждат вероятност за скорошно раздвижване на пазара на логистични площи у нас и в частност в столицата.

Търсенето на логистични площи в България остава слабо, а новонаетите площи са резултат по-скоро на консолидация, отколкото на пазарен ръст, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis, Inc.

Пазарът на индустриални площи в София е високо зависим от потреблението и от строителната активност. Това са две движещи сили, които бяха сериозно засегнати от рецесията.

Работните места в производството напускат столицата в полза на регионалните градове, които предлагат по-евтина работна ръка.

Това означава, че е малко вероятно в скоро време да станем свидетели на значителен ръст на търсенето на индустриални площи в София, се казва в доклада.

По данни на компанията към момента нетните ефективни наеми на първокласни логистични площи в София са между 3,5 и 4,25 евро на кв. м на месец. Това е сравнимо с нивата в Прага и Варшава и е по-високо от тези в Белград, Братислава, Букурещ и Будапеща.

Ситуацията в България контрастира със стабилизацията в сегмента в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) като цяло. Търсенето на продукти от ЦИЕ на външните пазари в момента е основният двигател на икономическото възстановяване в региона, който доведе до засилване на фундамента и на логистичния сектор.

Независимо от това ръстовете на повечето пазари остават умерени, въпреки че започват от по-ниска база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още