IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посредниците вече ще плащат такса на БФБ-София - 2 хил. лв. годишно

Информацията бе разпространена от ПР Агенция, а не както досега от самата борса

16:40 | 17.12.10 г. 1
Посредниците вече ще плащат такса на БФБ-София - 2 хил. лв. годишно

БФБ-София въвежда такси за посредниците от 2 хил. лв. на година. В момента достъп до БФБ-София имат 74 посредници, така че приходите от таксата ще са 148 хил. лв. годишно.

До момента болшинството посредници на БФБ-София не плащаха годишна такса, защото ползваха т. нар. редовно членство като акционери в дружеството. Асоциираното членство, което беше платено, се ползваше от единици посредници. С придобиването на публичен статут на БФБ-София редовното членство отпада и се въвежда един тип членство, което ще е платено.

Информацията бе разпространена от ПР Агенция, а не както досега от самата борса. От години ПР дейностите в БФБ-София се осъществяват от Панталей Карасимеонов, който понастоящем е Директор "Международни връзки и комуникации" в борсата.

Посредниците ще имат и възможността да платят годишна такса от 12 хил. лв., която ще даде възможност за по-ниско таксуване при всяка сделка на клиентите им.

Въвеждат се и нови такси за емитентите, чиито книжа се търгуват на БФБ. Горната граница на таксите се вдига от 2000 лв. на 3000 лв. годишно. Минималната такса е 1000 лв., като горницата е процент от пазарната стойност на търгуваните книжа.

Моделът предвижда всички дружества да могат да получат до 100% отстъпка от горницата над минималния размер на таксата. Условията, на които трябва да отговарят емисиите, са свободно търгуваният обем на емисията за последната календарна година да е минимум 35% от цялата емисия (50% отстъпка) и емитентът да има сключен договор с маркет-мейкър за обезпечаване на минимална ликвидност (50% отстъпка).

По отношение на облигациите се въвежда единна фиксирана по размер тарифа за поддържане на регистрацията на емисиите на всички пазари на облигации в размер на 1000 лв.

Всички предложения за такси на БФБ-София можете да видите тук.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
teodor73
преди 13 години
Нищо не споменавате за таксите при търговия.Такси за търговия: промяна на базата, върху която се начисляват таксите за търговия начисляване на такса не върху сключените сделки, а върху изпълнените поръчки намаляване таксите за търговия с акции до 0.075% и въвеждане на минимална такса за изпълнена поръчка от 1 лв. за всички изпълнени поръчки до 50 000 000 лв. въвеждане на диференцирана такса за търговия с акции в зависимост от платената годишна такса от членовете на Борсата.Ако може да обърнете внимание по - точно на на първа точка.Начисляване на такса не върху сключена сделка,а върху изпълнена поръчка.Искат сигурно да ограничат и броя поръчки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още