IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР предлага намаление на цената на газа от 1 януари с 5,2%

Предложеното от Булгаргаз намаление на цената на газа е с 1,8%

11:50 | 20.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР предлага намаление на цената на газа от 1 януари с 5,2%

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага цените на природния газ за първото тримесечие на 2011 г. да намалеят спрямо действащите цени за последното тримесечие на тази година с 5,2%, става ясно от предварителното решение на комисията по въпроса.

Според изчисленията на държавния регулатор, цената на природния газ при продажба от обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД на крайните снабдители и на потребителите, присъединени към газопреносната мрежа, трябва да е в размер на 509,38 лв. за 1000 куб. м (без ДДС).

Преди 10 дни Булгаргаз внесе официално предложение в ДКЕВР крайната цена на газа от началото на следващата година за потребителите да стане 527,81 лв. без ДДС за 1000 куб. м, което е с почти 1,8% по-малко от настоящата цена.

ДКЕВР предвижда още пределната цена на природния газ при продажба от обществения доставчик на потребители, присъединени към мрежи ниско налягане, собственост на „Булгартрансгаз” ЕАД, да е в размер на 517,10 лв. за 1000 куб. м без ДДС.

Предварителното решение за цената на природния газ предстои да бъде обсъдено на открито заседание на ДКЕВР след два дни, а в края на месеца регулаторът ще вземе окончателното си решение за цената на газа от януари. 

Миналата седмица председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев публично изрази становище, че е възможно от януари цената на парното при различните топлофикационни дружества в страната да се намали средно с около 3%. Дори това да се случи, на практика няма да се усети от потребителите, защото при месечни сметки за парно от 80-100 лв. поевтиняването ще е с 2-3 лева, а и при това ще стане на някаква база, без да се отчитат показанията на топломорите до момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още