IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват създадената от бившия московски кмет Лужков банка

Проверката е свързана с отпускането на заем, с който се предполага, че е била спасена от фалит компанията на съпругата на Лужков – Елена Батурина

20:58 | 22.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разследват създадената от бившия московски кмет Лужков банка

Руската банка Банк Москва, създадена от предишния кмет на руската столица Юрий Лужков, е обект на разследване заради отпускането на заем, с който се предполага, че е била спасена от фалит компанията на съпругата на Лужков – Елена Батурина, предаде АФП.

Разследването на банката, която е собственост на града от създаването й през 1995 г., е свързано с отпускането на кредит за 12,76 млрд. рубли (415 млн. долара) на слабо известна фирма през 2009 г.

Според публикации в различни медии след отпускането на кредита компанията е купила парцели земя на завишени според следователите цени от затъналата в дългове Батурина.

Батурина е най-богатата жена в Русия, според класация на списание Forbes, като се смята, че е натрупала богатството си чрез договори, сключени между московските власти и нейната строителна фирма Интеко. Фирмата обаче се оказа с огромни дългове вследствие на кризата.

Следователите са се фокусирали върху връзката между Лужков и финансовите дела на съпругата му, според медийни публикации.

„Ведомости“ пише, че компанията, която е послужила като посредник в сделката, е била отчасти собственост на ръководители на Банк Москва и е била създадена едва три месеца преди въпросната сделка за земя.

Говорител на Интеко е заявил пред Интерфакс, че сделката със земята е „напълно легална“, без да дава повече подробности.

Лужков стана кмет на Москва през 1992 г., превръщайки се в една от най-влиятелните личности в страната. Той обаче загуби подкрепата, която имаше, и беше уволнен от президента Дмитрий Медведев през септември.

Освен от вътрешното министерство банката е разследвана и от сметната палата, като и двете разследвания са започнати след уволняването на Лужков.

Банк Москва е финансирала всички големи проекти в столицата и затова сметната палата проверява всички средства, които са били отпуснати от банката за града, посочва ръководителят на палатата Сергей Степашин.

По думите му първоначалните резултати от проверката на палатата ще бъдат обявени публично този месец.

Новината за разследването се появи в момент, когато банката ВТБ се опитва да придобие Банк Москва. От Банк Москва обвиниха ВТБ, че отправя фалшиви обвинения, за да намали цената на евентуално придобиване.

По-рано този месец от ВТБ заявиха, че имат някои въпроси относно структурата на собствеността на Банк Москва. Според сайта на Банк Москва градските власти притежават пряко 46,48% в нея и 17,32% - непряко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още