IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google с 29% ръст в печалбата и нов изпълнителен директор

Съоснователят на Google Лари Пейдж ще замени Ерик Шмид като главен изпълнителен директор

08:48 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Google с 29% ръст в печалбата и нов изпълнителен директор

Интернет компанията Google Inc съобщи, че нейният съосновател Лари Пейдж ще замени Ерик Шмид като главен изпълнителен директор в изненадваща рокада в управлението. 

Това стана ясно при обявяването нa финансовите й резултати за последното тримесечие на 2010 г., които показаха увеличение на печалбата й от 29% на годишна база, пише Wall Street Journal.

Базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания съобщи, че промяната в ръководството й ще влезе в сила от 4 април тази година. Рокадата има за цел „да опрости вземането на решения и да създаде ясни линии на отговорност и отчетност във висшия мениджмънт.”

Лари Пейдж ще поеме ръководството на Google в момент, в който компанията инвестира все по-усилено, за да разшири своя бизнес и да намали зависимостта си от приходите от онлайн реклама.

Промяната в ръководството на Google предвижда Ерик Шмид да се фокусира върху сделките, партньорствата, клиентите и по-широките бизнес отношения на компанията. Той също така ще продължи да действа като съветник на Лари Пейдж и на другия съосновател на Google Сергей Брин, който на свой ред ще посвети енергията си на стратегически проекти.

В изказване пред инвеститори Ерик Шмид заяви, че не очаква да има съществена промяна в стратегическото ръководство на компанията. Той допълни, че между тримата ръководители на компанията не съществува напрежение.

„Ние в действителност споделяме едно и също виждане за всичко”, казва той пред Wall Street Journal.

Въпреки че основната дейност на Google продължава да расте, част от бизнес начинанията й не донесоха очаквания успех, като социалната мрежа Google Wave, както и опитът на Google да продава директно на потребителите смартфона си Nexus One.

Акциите на Google се повишиха с 1,3% до 635 долара в часовете след редовната търговия на Nasdaq, след като финансовите резултати на компанията за четвъртото тримесечие надминаха очакванията на Wall Street.

Google отчете нетна печалба от 2,54 млрд. долара, или 7,81 долара на акция, спрямо 1,97 млрд. долара, или 6,13 долара на акция, година по-рано. С изключение на някои еднократни приходи и разходи печалбата на акция нараства до 8,75 долара от 6,79 долара преди година.

Приходите нарастват с 26% на годишна база до 8,44 млрд. долара. Комисионите, платени от маркетингови партньори на Google, са 25% от приходите. С изключение на тях, приходите се увеличават с 29% на годишна база до около 6,37 млрд. долара.

Анализатори в изследване на Thomson Reuters прогнозираха нетна печалба от 8,09 долара на акция и приходи от 6,06 млрд. долара след изключване на еднократните ефекти.

През разглеждания период служителите на Google се увеличават с 4,6% до 24 400 души, които са наети на пълен работен ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още