IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неизплатените заплати - улица без изход

Оказа се, че няма компетентна институция в България, която да наказва некоректните работодатели, които не изплащат системно заплатите на служителите си

08:10 | 04.02.11 г. 9
Неизплатените заплати - улица без изход

В последните няколко дни се разигра истинска драма по въпроса със забавените възнаграждения на работници и служители от десетки фирми. Назрелият от години проблем доби гласност от социалния министър Тотю Младенов, достигна кулминационната си точка, когато ресорното министерство сезира прокуратурата и бързо намери развръзка с нейния мотивиран отказ да се занимава с проблема.

Проблемът

В началото на януари социалният министър Тотю Младенов обяви, че 72 фирми дължат 19 млн. лв. за заплати на работниците си. Определен беше срок за издължаване до края на януари. Тогава министърът заяви, че при неизплащане на дължимите суми ще даде фирмите на прокурор за системно нарушаване на трудовото законодателство. Министър Младенов заяви, че Инспекцията по труда ще сезира прокуратурата на основание чл. 407 от Кодекса на труда. В рамките на един месец едва 16 от всички 72 фирми бяха изплатили в пълен размер дължимите заплати на работниците и служителите си.

Мерките

Незадоволителните резултати, след предупреждението на министъра, доведоха до публичното и поименно изнасяне на фирмите, които са длъжници на служителите си. Единадесетте фирми, за които беше сигнализирано в прокуратурата, дължат заплати за повече от три месеца, а сумите възлизат на милиони лева.

От Главната инспекция по труда официално обявиха, че само за миналата година са установени 20 хиляди случая на нарушения, свързани със заплащането.

Отговорът

Реакцията на прокуратурата по повод сигналите на министерството не закъсня. Буквално за два дни Софийската районна прокуратура върна на Главната инспекция по труда изпратения сигнал за констатирани системни неизплащания на заплати.

Основният мотив беше, че прокуратурата не е компетентна да се произнася за нарушения на трудовото законодателство. От там поясниха, че Главна инспекция по труда не е сезирала прокуратурата с конкретни данни за извършено престъпление от общ характер. Така прокуратурата прехвърли отговорността към ГИТ с мотива, че изпълнителната агенция е компетентният орган, който следва да се ангажира с административно-наказателната отговорност на работодателите.

Междувременно от ГИТ отказаха да коментират върнатия сигнал, като обявиха, че продължават с проверките, съобразно правомощията на инспекцията. А нейните правомощия се свеждат до писане на предписания и налагане на санкции с комично ниски размери.

Практиката показва, че най-често работодателите са склонни да платят еднократно дадена административна глоба, но не и да изплатят дължимите възнаграждения. От инспекцията заявиха, че през миналата година влезлите в сила наказателни постановления на инспекцията са на стойност 11,5 млн. лева. Около 45% от тях са реално изплатени от нарушителите.

Порочният кръг

Излиза, че докато институциите си прехвърлят топката за това кой да поеме отговорност за некоректното поведение на работодателите спрямо служителите, проблемът продължава да стои в безтегловност, икономиката продължава да се задъхва, доходите на населението продължават да намаляват застрашително.

В същото време заради липса на политика и държавническа воля некоректните работодатели ще се увеличават, ще развиват бизнеса си и съвсем безнаказано биха могли да продължават с неизплащането на заслужени възнаграждения.

А на най-смелите сред ощетените им остава единствено да заведат съдебни искове срещу работодателите си.

Другите въпроси, които остават отворени са за това какво на практика показа социалният министър с последната акция – дали това беше вид пи ар активност, дали е предизборно имитиране на дейност или безсмислен административен труд? Засега са налице само добри намерения, но без реален резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Длъжникът служител или работник обаче, ще бъде осъден за отрицателно време! Няма лабаво!:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Ами то Дянков не направи добре, като се разплати с тоя "бизнес" / В КАВИЧКИ БИЗНЕС/ ! трябваше и той да им бави с години парите! ..ама нейсе..:))) нали е човек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
free_a
преди 13 години
Законодателните промени са логичният изход. Друг е въпроса дали има политическа воля те да се случат. А до тогава се отваря работа за онези с дебелите вратове. Срещу процент от дължимата сума с удоволствие ще понатупат, когото трябва... Този подход винаги се е оказвал по-ефективен в България и беше почти отказал "работодателите" да вършат подобни своеволия, но кризата ги притиска и кара да търсят спасение в старите си привички. Време е да се замислят кое е по ценно: здравето и живота или парите. Всички се надяваме да проявят малко здрав разум и да вземат правилното решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Е принципно е така, но при нарушения с общественоопасен характер като това да не се плащат заплати на стотици хора може би трябва да се промени законът, за да се глобяват директорите допуснали това да се случи. Както например при невръщане на трудова книжка навреме има глоби за работодателя. Какво пречи на работника да заведе гражданско дело? Еми нищо, ама това значи доста забавяне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Не си е отишъл социализмът. Загнездил е спори дълбоко в мозъците ни и чака подходящи условия да се пръкне отново! А популисткото управление на ГЕРБ е идеална такава възможност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
nikolait
преди 13 години
е много ми е интересно къде е ЗАКОНОНАРУШЕНИЕТО за ПРОКУРОР при неизплащане на заплати. Там си има отношения от частноправен храктер, които са свързани с неизпълнение на условия по трудов договор. Всеки работник индивидуално или по правилата на Колективен ТД може да си търси правата в съда и да вземе активите на фирмата.Обаче Тотю М. е много далече от истината и още си мисли, че живее в Комунизма. А в крайна сметка никой не е длъжен да стои без заплата - да си ходи и да заведе дело за неизплатените заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
h17
преди 13 години
То за това в България: много вожд, малко индианец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
cokrat1
преди 13 години
Изхода е много лесен...но същевременно и труден. Създаване на истински профсъюзи...и бои по шапката на некоректните работодатели...меко казано!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
melon
преди 13 години
Времената са такива - работата, като наемен работник е загубена кауза.Всеки трябва да си хване нещата в свои ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още