IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България в топ 3 по укриване на данъци в ЕС

У нас не се декларират близо 40% от подлежащите на облагане доходи, лидер в класацията е Италия с 54,5 на сто

12:32 | 06.02.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
България в топ 3 по укриване на данъци в ЕС

Италия е страната в ЕС с рекордно избягване на данъци, при което не се декларират 54,5% от подлежащите на облагане доходи, пише в новия си брой месечното издание на Асоциацията на италианските данъкоплатци списание "Контрибуенти".

Абсолютният рекорд принадлежи на Неапол и на областта Кампания, където не се плащат съответно 66 и 64 на сто от данъците, а две трети от търговците не издават фискални бонове на своите клиенти.

Данните са от специализираните полицейски органи на страните от ЕС и са обработени от неправителствената организация KRLS-Network of Business Ethics.

В европейската класация след Италия се нареждат Румъния с 42,4% укрити доходи, България - 39,8%, Естония - 38,2% и Словакия - 35,4%.

Най-съвестни данъкоплатци са шведите със 7,3% укрити доходи, белгийците - 10,1% и англичаните - 11,7%.
Класацията на неплатени данъци по отрасли в Италия се оглавява от индустриалните предприятия с 32,8 на сто, следвани от банки и застрахователни компании - 28,3%, търговци - 11,7%, занаятчии - 10,9%, свободни професии - 8,9% и наемни работници и служители - 7,4%.

Въпреки рекордите на областта Кампания и нейната столица Неапол, в географското разпределение на неплатените данъци води северна Италия с 52,3 процента, следвана от южните области с 24,5% и централна Италия с 23,2%. Най-висок прираст от 14,7 на сто в укриването на доходи е регистриран в северната област Ломбардия.

Според изследването 42% от италианските данъкоплатци укриват доходи поради недоволство от ниското качество на обществените услуги,които получават в замяна на високите данъци и такси. Другите причини, които карат 39 на сто от италианците да избягват задълженията си към хазната, включват сложността на нормативната система, наричана тук "данъчно пълнолуние", както и незачитането на правата на данъкоплатеца.

Едва 19% от италианците не плащат данъците си поради слаб контрол от страна на властите или поради ниска култура на спазването на законите.

Общо през 2010 година неплатените данъци в Италия са нараснали с 10,4 на сто и, прибавени към тези на организираната престъпност, възлизат на огромната сума от 159 милиарда евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
орк
преди 13 години
Странно, при пръв поглед, че в Швеция и Белгия, където данъците са изключително високи (и бюрокрацията със сигурност не е по-малка от нашата), а системата им доста по-сложна (с много изключения и облекчения) укриване почти не съществува.Или наистина системата за оценка на италианското списание е доста странна или няма никаква разумна системаСлед Италия са все пак страни с плоски данъци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
kosuma
преди 13 години
Според мен, класацията е правена по странни критерии.Причината е , че преди нас с Румъния трябваше да заеме достойното си място Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
kubeto83
преди 13 години
Ако се осигуряваха хората на колкото взимат нямаше да се притесняват че ще загубят работа във държавата щеше да влизат три пъти повече пари и щеше да има магистрали и щеше да има пари и да се харчат за да върви и бизнеса.Ама 1% от хората предпичитат набързо да натрупат вили и милиони като плащат подкупи и приемат такива за сметка на всички други
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan80
преди 13 години
При нас данъкът върху печалбата може да относително нисък, обаче осигуровките са значителни като процент (особено за доходи от порядъка на 1000 - 2000 лв месечно; за по-големи доходи процентът на осигуровките пада заради тавана на осигурителния доход от 2000 лв).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ivan80
преди 13 години
Основната причина да не се плащат данъци НЕ Е техния размер, а размера на бюрокрацията свързана с плащането на данъците!Защото законите са твърде сложни (най-вече данъчните закони) и за спазването им се отделя твърде много ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
Абе ние не бяхме ли и в топ страните с най-ниски данъци :-)И както каза Бойко Борисов: Готови сме за Шенген, само да измажем фасадата на дюнерджийницата :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още