IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Найденов: Няма да има международен скандал заради доматите с пестициди

Производителят е длъжен да изнася безопасни храни, а не ние да ги хващаме, заяви министърът на земеделието

11:10 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
М. Найденов: Няма да има международен скандал заради доматите с пестициди

Българското посолство в Йордания е получило вчера протестна нота заради произведената в страната партида зеленчуци с пестициди, които Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се кани да върне обратно. Това съобщи пред bTV земеделският министър Мирослав Найденов по повод проверката на борсата в Слатина в понеделник, след която от продажба бяха спрени домати, краставици и пипер, внос от Йордания.

"Няма да има международен скандал. Йордания има задължението да не допуска на европейския пазар такива продукти. А не България и другите европейски страни да са задължени да ги хващат", обясни министърът.

"С времето пестицидите се изчистват от зеленчуците, тъй като се разграждат, но никой нямаше да ги чака, те щяха да отидат по сергиите", каза още Мирослав Найденов. Затова имало два варианта – такива пратки да се унищожават незабавно или да се връщат.

Директорът на БАБХ д-р Йордан Войнов допълни, че зеленчуците се третират с пестициди, за да се спрат гнилостните процеси. Цената на такива зеленчуци е много ниска – около 1 лев при пристигането в България, а при продажбите на дребно цената е около 2,20 лв.

При проверката в Слатина БАБХ възбрани 200 тона домати, краставици и пипер от Йордания. Войнов обясни, че след това друга пратка, която е била очаквана в България, е била отклонена от вносителите към други страни, където се очаква да бъде пласирана с пестициди.

"Пестицидите не могат да бъдат установени по вкуса и мириса на зеленчуците и плодовете, това става само с лабораторни изследвания. С измиване и обелване може да се реши проблемът", твърди Войнов.

Той допълни, че и цитрусовите плодове се обработват с препарати, затова ще бъдат проверени.

Междувременно вчера от БАБХ съобщиха, че са направени детайлни анализи на възбранената пратка. Останали са под възбрана общо 108 тона домати, краставици и пипер, собственост на пет фирми вносители. Други девет партиди домати, краставици, пипер и патладжан (общо 53 тона) са с пестициди в нормата и ще бъдат пуснати на пазара, тъй като не представляват опасност за здравето на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още