IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Без АЕЦ Белене и спиране на АЕЦ Козлодуй икономиката ще банкрутира

БСП поиска национален референдум за строителството на АЕЦ Белене

16:45 | 25.02.11 г. 27
Автор - снимка
Създател
Борисов: Без АЕЦ Белене и спиране на АЕЦ Козлодуй икономиката ще банкрутира

Ако не започнем да строим АЕЦ Белене и бъдат спрени пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй, при цените на електроенергията от ветрогенераторите и соларните паркове, след 15 години икономиката на България ще банкрутира, заяви днес премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА. 

По думите му ако не се построи АЕЦ Белене или не се организира нова ядрена мощност, цената на тока ще скочи около 18 пъти.

Борисов посочи, че на последната среща на премиерите на страните членки в Брюксел се е взело решение новите реактори, които ще се строят, да отговарят на най-високите критерии за сигурност. Кой ще каже в Европа кои реактори са сигурни, дали след 15 години няма да се повтори сагата с първите четири блока на АЕЦ Козлодуй, каза той.

„Знам какъв риск крие забавянето на строежа на АЕЦ Белене, но искам да е гарантирано, че тези реактори ще са безопасни, искам от Европа да ми го потвърдят още веднъж“, заяви Борисов. Той добави, че министър Трайчо Трайков е изпратил писмо до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер със запитване дали този тип реактори за втората атомна централа у нас ще работят още 70 години.

Борисов посочи, че, ако отговорът е положителен, е готов да се проведе дебат по проекта АЕЦ Белене в парламента.

Председателят на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев подкрепи идеята на министър-председателя в парламента да има дебати за "Белене" и изрази надежда председателят на Народното събрание да го инициира в най-скоро време.

Парламентарната група на Коалиция за България настоя правителството да организира национален референдум за строителството на АЕЦ Белене.

В тази връзка бившият вътрешен министър и настоящ депутат Румен Петков заяви: „Начертайте график за близките 50 години и покажете каква ще бъде цената на електроенергията с или без "Белене", в това число след затварянето на пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй и хората ще решат“.

Той отбеляза, че голяма част от оскъпяването на проекта се дължи на голямото му забавяне. Петков посочи, че две години правителството не може да вземе решение за строителството на втората атомна централа. Според него става дума за защита на интересите на собствениците на частните въглищни централи, както и за защита на интересите на собствениците на соларните и вятърни централи, които след изтичане на договорите им за изкупуване на енергията на много високи цени ще трябва да излязат на пазара и да се конкурират с доста по-ниската цена на ядрената енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 1
Александър_
преди 13 години
"НО ИМАМЕ КРАСИВА ПРИРОДА"Имаме съсипана природа, дело на 45 години тежка индустриализация. На всякъде само руини, *** и кал. *** в някоя развита западна държава и ще видиш красива, но и запазена природа. Впрочем самото понятие "красива природа" е странно, защото каквато и да бъде природата, тя е красива, стига да не е докосната и съсипана - без значение дали става дума за дълбините на океаните, сибирската тунда, пустините на Африка или Скалистите планини, всичко това е красиво, стига да бъде естествено, а не замърсено и съсипано от човека. Както за съжаление до голяма степен е в България. Да има все още останали много красиви и запазени кътчета, но така е с всички държави. Тази природа, до която имаме досег обаче е съсипана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 1
emil_dtv
преди 13 години
Хей, schnaps!Колко Schnaps ти трябваше да изпиеш, та да ти се напомпа така националното самочувствие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Пич, ти пак по твоя си начин!Ама много си ми интересен! Стига с този негативизъм бе пич, навсякъде едно и също пишеш, съвземи се малко, само ревеш, вечно недоволстваш, то даже не си заслужава да те коментирам!Виж както по-долу, опитваме се да пишем по-конкретно, с примери, и идеи, и предположения. Ти навсякъде само едно знаеш - да ревеш против няколко човека в политиката, Не знам с какво се занимаваш, но съм сигурен, че си голям дразнител за околните! Фалирала ти е главата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
schnaps
преди 13 години
НИЕ СМЕ ГОРД НАРОД ВСИЧКО СМЕ ПРЕЖИВЯЛИ И СЕГА ЩЕ ОЦЕЛЕЕМ 20 ГОДИНИ СА ЕДНО НЯМА НИЩО ЗА ИСТОРИЯТА НА ЕДИН НАРОД. НИЕ СМЕ ЕВОПЕЙЦИ, КОЛКОТО И ДА Е СКАПАНО ОБРАЗОВАНИЕТО ТУК РАСТАТ УМНИ МОЖЕЩИ И РАБОТЛИВИ ХОРА, КОИТО ЩЕ ИЗВЕДАТ СТРАНАТА НИ НАГОРЕ. МАЛКА ИКОНОМИКА ЛЕСНО ПАДА НО И БЪРЗО СТАВА. НЯМАМЕ РЕСУРСИ , НО ИМАМЕ КРАСИВА ПРИРОДА И БОГАТА ИСТОРИЯ ( ПОЛОВИНАТА ИСТОРИЧЕСКИ ОБЕКТИ ИЗОБЩО НЕ СА ЧУЛИ ДА СТАНА ТУРИСТИЧЕСКА ДИСТИНАЦИЯ) ТОВА НЕ Е МАЛКО И В СЪЧЕТАНИЕ С ЕДИН ДОБЪР НАРОД(МАЛКО ПООВЪЛЧЕН ОТ НЕМОТИЯТА ) ВСИЧКО ПОСТЕПЕННО ЩЕ СЕ ОПРАВИ - СПОКО НАРОДЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 13 години
На 6-ти януари 2011 г. 75% от потребената електроенергия в Испания е произведена от възобновяеми източници и едва 4% от въглища. Впечатляващи са данните и за цялата 2010 година 35% от произведеното електричество в страната е от ВЕИ, въпреки че консумацията е малко по-голяма от тази от 2009 година. Енергията, произведена от хидроцентрали е с ръст от 60% спрямо предходната година (поради обилните валежи), а енергията от вятърните паркове достига 16% от общия енергиен микс при 14% за 2009 г. В много от дните половината от потребеното електричество е от вятър.Благодарение на възобновимата енергия, през 2010 година електроцентралите на въглища са произвели с 34% по-малко в сравнение с предходната година, а газовите централи със 17%. 22 проекта за изграждане на нови централи на газ са прекратени окончателно.Нещо повече Испания е била в състояние да компенсира проблемите на своята съседка Франция, която разчита предимно на ядрени централи и поради множеството проблеми в този сектор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 13 години
Чета и оставам с мнението че хората много биха се радвали България / всички българи / да отсъмнат с един 8-10 млрд. дълг още сега . Незнам дали Б.Б. е неадекватен , но поне се води някакъв разговор , някакъв дебат се случва, а не задължителното козируване пред руснаците . Всички разчети сочат че българия ще има нужда от нови мощности някъде около 2030 г. така че по скоро печелим от протакането отколкото губим . А и излизат все по интересни новини - като например че цената на инсталирана мощност при вятърните централи се е изравнила с цената на инсталирана мощност при въглищните . Страни като Испания, Норвегия, Дания планират а и в монета достигат стойности от порядъка на 50-60 % на използваната енергия от ВЕИ , не виждам да са фалирали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
реалностите са тежки- ти какво предлагаш.....????!!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 6
stoian777
преди 13 години
България вече е фалирала държава. Защо още не сте пярогледнали бе приятели, защо ? Не виждате ли че след 1989 г. до днес всички правителства без изключение карат държавата в една и съща посоко. Ние като държава и като държавност вече не съществуваме и всичките партии и партийки са едно и също нещо т.с. те са изпълнители на МАФИЯТА, на една по особенна мафия не като Сицилиянската например. Ето и управлението на Бат Бойко : абсолютен крах. Та нали СДС е създадено от Андрей Луканов, ДПС е подчинено изцяло на социалистите, царя пълен *** подчинен отново на соц. ,Бойко също не може да прекрие господарите си и т.н. Направете си господа анализ на изминалите 20 г. и ще видите, че ние държим една и съща посока независимо кой ни управлява : ПОСОКА НА РАЗРУХА И ПОСОКА НА ПОДЧИНЕНИЕ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
bigiadri
преди 13 години
Правилно е това според мен,което пишете! Изчакването и проверката ще освободи от проекта всички *** ,които се бяха прикачили под протекцията на енергийната мафия,която както се знае е рожба на БСП.Истина сьщо е ,че ако сега БСП беше на власт ,положението щеше да е критично и те едва ли щяха да оцелеят. Политически и икономически БГ щеше да е фалирала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Отдавна е ясно , че Б.Б. мота топката защото го е страх от американците и от тяхното енергийно лоби у нас/ТЕЦМарица 1 и 3/ , но пък и добре чувства че САЩ могат много лесно да го похарчат за някоя друга договореност с руснаците, както между впрочем започна често да се случва.То , американците , не им мигна окото ,че предадоха на руснаците без съгласие на англичаните, всички важни данни за ядрения им потенциал, че какво остава за Б.Б., който иска да води политика на принципа и х..я в п..а и душата в рая.Да , ама не , както кава П.Бочаров!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още