IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на житото падат, защото Северна Африка не го купува заради размириците

В края на февруари на международните борси цените на зърното, слънчогледа, суровото олио и захарта вървят надолу

17:59 | 25.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Цените на житото падат, защото Северна Африка не го купува заради размириците

През последната седмица на февруари, въпреки очакванията за вдигане на цените на пшеницата заради повишените цени на петрола, цената й пада на международните стокови борси, както и у нас. Причината са размириците в северноафриканските страни Египет, Либия и Тунис.

По данни на земеделското министерство на САЩ страните от Северна Африка и Близкия Изток, чието население бързо расте, през последните години купуват общо около една трета от световния износ на жито. Напоследък обаче част от тези страни не правят покупки заради размириците там, което намалява търсенето на жито на световните пазари и цената му пада.

На Софийска стокова борса (ССБ) тази седмица беше направена оферта за продажба на пшеница при 490 лв./т, докато за предходната седмица офертата „продава“ беше достигнала 510 лв./т. Миналата седмица сделките в страната за жито се сключваха средно при около 460 лв./т, като имаше и наближаващи 500 лв./т, докато за последните дни те не надвишават 460 лв./т*.

На ССБ беше сключена сделка за малко количество царевица при 480-490 лв./т, но в цената са включени и транспортните разходи до купувача (от единия до другия край на страната) и застраховката. Сделки в страната за царевица се сключват при около 430 лв./т, колкото и през предходната седмица.

На международните борси в края на февруари цените на зърното, слънчогледа, суровото олио и захарта вървят надолу.

Към днешна дата актуалните котировки на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща  (преизчислени в лева) са съответно 401 лв./т и 404 лв./т, а маслодайният слънчоглед се търгува при 952 лв./т.

На борсата в Ротердам цената на суровото олио се върна на 1400 долара/т, а захарта в Лондон поевтиня до 705 долара/т.

На борсата в Чикаго само за последната седмица цената на хлебната пшеница (след значителното поскъпване) падна с 40 долара/т до 275 долара/т към тази сутрин.

Поевтиняването при царевицата е малко и актуалната й котировка сега е 270 долара/т. Според наблюдатели на международните пазари дори цената на пшеницата да продължи да пада, което към момента изобщо не е сигурно и зависи от различни фактори, при царевицата евентуалното поевтиняване ще се отрази по-слабо, защото тя се използва и за производство на етанол, особено в САЩ.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
fortiss
преди 13 години
Много неточна статия. Да не говорим за времевия фактор на котировките, въобще не се посочва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
Това не е вярно. Има корекция поради касиране (затваряне) на дълги позиции. Само днес (до момента) фючърсите се качиха с 4,70 %, а на царевицата с 4%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още