IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъди настояват за данъчни облекчения в сектора

На протест фермерите ще поискат държавата да вземе спешни мерки за спасяване на отрасъла

12:03 | 08.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Животновъди настояват за данъчни облекчения в сектора

Животновъди от цялата страна протестират пред сградата на Министерския съвет заради нерешените проблеми на бранша. Основно те са недоволни от промените в данъчната политика, според които земеделските производители – физически лица, се облагат върху 40% от приходите. Това заяви пред БНР председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Фермерите са против и облагането на субсидиите за сектора с данъци.

От браншовата асоциация настояват за промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и да им бъде възстановяван акцизът за горива и да бъдат оземлявани със земя от общински и държавни мери и пасища.

Сред спешните мерки, които държавата трябва да вземе за спасяване на отрасъла, са нотифициране на държавна помощ за извършване на имунопрофилактиката в животновъдството и нови държавни помощи за пасищно отглеждане и хуманно отношение към животните.

Синапов посочи като мотив за протестните действия цялостната политика на правителството в отрасъла и ниския процент на усвоените европари за земеделие. Досегашните преговори на фермерите със земеделското и с финансовото министерство са безрезултатни, обобщи Синапов.

"За 2011 ни уверяват, че ще преминем на някакъв лицензиран режим и на патент, но проблемът е тука, че идва моментът и вече наближава срокът, в който ние за 2010 трябва да почваме да плащаме данъци“, допълва Синапов.

Протестът е пред Министерски съвет, а не пред земеделското министерство, тъй като голяма част от исканията на фермерите са насочени към финансовия министър.

На 10 март 2011 г. министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов свиква извънреден кризисен щаб за животновъдството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още