IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минко Герджиков подаде оставка

Причината за това са скандалите около презонирането на столицата

13:17 | 13.03.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
Минко Герджиков подаде оставка

Зам.-кметът на Столична община Минко Герджиков подаде оставка тази сутрин, като причината за това са презонирането на София и предизвиканите от него по-високите данъчни оценки за голяма част от столичани, съобщава Dnes.bg.

"Целта на решението за презонирането на София не беше да се попълни общинската хазна, а да се внесе яснота", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя каза, че ако общината има доверието на хората и те си плащат данъците, тогава от повишената събираемост на данъците, ще се изпълнят предвидените приходи.

"От 2006 година досега събираемостта от такса смет нараства като през 2006 година е била 100 млн. лв., а сега е над 180 млн. лв", каза Фандъкова. Тя обясни, че има подкрепа от страна на групата на ГЕРБ в общинския съвет.

Решението за спиране на презонирането на София ще бъде взето в четвъртък на Столичен общински съвет. След това до неделя хората от презонирането райони ще получат нови съобщения.

Тези, на които са взети повече средства за данъци, ще може да получат парите обратно или надвзетата сума да бъде приспадната от следващите вноски на данъците, уточни кметицата.

Ако искането за отмяна на решението за презониране не бъде прието от Столичен общински съвет, ДСБ София приема, че споразумението за подкрепа на ГЕРБ в столицата е денонисирано от тяхна страна.

Тъмносините общинари са внесли доклад за отмяна на решението на зам.-кмета Минко Герджиков за определяне на нормите на данъчните оценки на недвижимите имоти. ДСБ София припомнят, че са гласували против въпросното решение от 23 декември 2010 г.,

"Изводът е, че не сме успели да обясним целта на въвеждане на новите зони в София. Въвеждането на новите зони е правилно и безалтернативно решение", коментира още Йорданка Фандъкова.

Кметицата подчерта, че е изключително важно София да има данъчна карта. Процедурно предложението за презонирането на София се отлага за следващата година.

"Първо, решението трябва да се прецезира и хората да бъдат много добре информирани. Няма да говоря от името на Минко Герджиков, но той и екипът му направиха предложението за презониране на София, за да се внесе логика и яснота", каза Фандъкова.

"Цялата данъчна кампания в София е компрометирана", обяви на пресконференция шефът на червените общинари в СОС Жельо Бойчев.

Той допълни, че БСП ще се противопоставя на ГЕРБ при опитите да се прехвърли данъчната тежест върху гражданите на София и бизнеса.

"Другите решения са по-трудни и искат друг тип качества. Тяхното неумение да се справят с данъците не е от сега – преди две години гражданите не знаеха какви данъци да плащат за МПС, затова БСП ще иска отмяна на решението за презонирането на София", уточни Бойчев и подчерта, че партията ще се опита да спре хаоса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Vasil_Lazarov
преди 13 години
Увеличаването на данъчните оценки на имотите, а от там и косвено на самия данък сгради има своята икономическа логика и ще бъде осъществено за следващата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
slavkovrr
преди 13 години
Много бързате! Мисля, че Фандъкова няма да му приеме оставката!! Ще го отнесат някой по-дребни риби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 13 години
След Велизар Стоилов, вече се отръвахме и от Минко Герджиков. Става бавно, но все пак има развитие. На ред са Петър Диков и Николай Костов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
moderebov
преди 13 години
Тия в ДС от Московската школа няма да останат гладни - крали са достатъчно:http://***.vsekiden.com/22630http://***.bpost.bg/story-read-16116.phpСтига са ни управлявали ЧЕНГЕТА и то откърмени в Русия!Герджиков се опитва да се измъкне безнаказано в момента, предлогът за оставката му е просто смехотворен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 13 години
След като изгониха англичаните от Краунд Ейдженс от митниците след като изгониха Божидар Йотов от пътния фонд въпреки че човека си гледаше добре работата защо сега да не изгонят и Герджиков Каквото и да говорят за него този човек е много добър икономист и си гледа добре работата Какво искат някои софиянци Активите им се увеличиха с космически стоиности но те не искат да плащат по-високи данъци А нещо друго не искат ли Чаоо Желая му успех на М Г Сигурен съм че няма да остане гладен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
moderebov
преди 13 години
Герджиков беше известен с "данък" - подаряваха му апартамент в замяна на съдействие за разрешителни за строеж.Така или иначе няма нищо незаконно в една проверка на имущество и доходи - нека се види, нека има повече прозрачност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
data
преди 13 години
Познавам колеги които работят със Столична Община и в частност с Герджиков - никой не е казал че този човек е корумпиран , даже напротив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
mangalistan
преди 13 години
ГЕРБери прости изчезнете от София с добро щото ще ви гониме с камъни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
moderebov
преди 13 години
Хвърли или подаде? Оправете си заглавието.ПП: Герджиков е печално известен с приемането на подкупи - редно е да бъде проверен за имоти, придобити с недоказани доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още