IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Товарните превозвачи ще протестират, зареждат малки количества гориво

Организаторите на акцията обещаха, че няма да затварят магистрали и пътища

09:41 | 14.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Товарните превозвачи ще протестират, зареждат малки количества гориво

Днес ще протестират товарните превозвачи, които през целия ден ще зареждат на бензиностанциите малки количества гориво, съобщи БНТ. Същото направиха вчера стотици шофьори с личните си автомобили в страната.

Браншови организации от сектора настояват да се предприемат мерки от правителството за регулация на цените на горивата у нас. Няма да има затваряне на магистрали, пътища и рафинерии, твърдят организаторите. Няма да се събират и пред Министерския съвет.

Основната причина за протеста е, че у нас изходната цена на горивата на едро е с до 17 евроцента по-висока от тази в страни като Велиобритания, Франция и Италия, и то без начислени ДДС и акцизи. Ако това се промени, цената на бензина у нас може да падне до 2 лева. Това заяви заместник-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. Според него правителството не трябва да сваля акцизи или ДДС, а да упражнява надзор над единствената рафинерия у нас, която определя крайните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Гари
преди 13 години
Акцизът за литър бензин е 0,71 лева и не зависи от цената. ДДС вярно влиза повече в бюджета, ама на превозвачите данъкът се възстановява. Изобщо фирмите плащат по 2 лева за литър, а ние по 2,50. Кой трябва да е по-недоволен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
48от: Raboti преди 9 секундиВчера по Канал3 един сънародник каза, че акцизите върху горивата за % от производствената цена (не е като при цигарките - за 1000 къса, за кг) и бе изчислил, че сигурни 20 ст. на литър влизат в бюджета от рязкото поскъпване. Използва и сравнение с Австрия, където заплатата на работник в рафинерия е 3000 евро./ месец, а в Лукойл-Бургас - 600 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още