IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред трите страни с най-силна инфлация в ЕС

През февруари потребителските цени се увеличават по-бързо единствено в Румъния и Естония

13:46 | 16.03.11 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p><span style="font-size: 9pt;">Поскъпването на храните и транспорта ни нарежда сред трите страни с най-висока инфлация в ЕС през февруари. </span><i><span style="font-size: 9pt;">Снимка: </span><span style="font-size: 9pt;">Sxc.hu</span></i></p>

Поскъпването на храните и транспорта ни нарежда сред трите страни с най-висока инфлация в ЕС през февруари. Снимка: Sxc.hu

България се нареди сред трите държави от Европейския съюз (ЕС), където животът поскъпва с най-бързи темпове през февруари, показаха днешните данни на Евростат.

Потребителските цени в страната ни са се увеличили с 4,6% на годишна база през февруари и единствено Румъния и Естония ни изпреварват с по-висока годишна инфлация от 7,6% и 5,5% съответно.

Средното равнище на инфлация за 27-те членки на ЕС през февруари е 2,8% на годишна база в сравнение с 1,5% инфлация преди година.

В същото време ценовата стабилност се запазва в Ирландия, Швеция и Франция. Това са трите страни от ЕС с най-ниска годишна инфлация от съответно 0,9%, 1,2% и 1,8%.

Ако се осреднят данните за инфлацията през последните 12 месеца, тогава Ирландия, Латвия и Холандия са държавите с най-ниска инфлация за периода, като се отчита дефлация от 1,1% в Ирландия, нулева инфлация в Латвия и 1,2% инфлация в Холандия.

На другия полюс се нареждат Румъния (6,5%), Гърция (5%) и Унгария (4,4%).

В началото на тази седмица данните на НСИ показаха, че годишната инфлация в страната ни е превишила 5% през февруари.

С най-бързи темпове поскъпват хранителните стоки и транспорта.

Данните на Евростат за инфлацията се различават от тези на НСИ, защото Евростат си служи с различна методология, позволяваща съпоставка на инфлацията в отделните страни членки.

Основните разлики между европейския и националния индекс на потребителските цени е, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че използва тегла отпреди три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 1
E.R.
преди 13 години
Инфлацията ни е почти два пъти по-висока от средната за Европа на фона на абсолютно спрялото ни икономическо развитие. Няма никакво значение какво правят от ГЕРБ, защото явно не действа! Ценовото равнище се покачва, а икономиката е в застой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
Ето това ни е кусурът - прекалено много хора се занимават с политика и много малко - с бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
IMRO
преди 13 години
Научи се да смяташ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 3
vzhekoff
преди 13 години
Мажоретките да замятат полите, а не да се мъчат да говорят за икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
bbzz24
преди 13 години
ами и аз това казвам: просто в случая прекия данък върху собствеността се калкулира в цената на бизнес услугата и статистически се представя като инфлация, ако се вземе директно откъдето така или иначе се взима, той ще свие потреблението и оттам ще дръпне ръчната спирачка на инфлацията. елементарна игра с числа: не качвали данъците, освен на подлите 'фирмаджии', които трябва да се регулират и да им се налагат нови такси и забрани. държава без враг няма raison d'etre.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 4
rogers
преди 13 години
Трейдъре - това че такъв като тебе ми казва че нищо не разбирам за мене е комплимент - честно ти казвам :) . Преди време като писах за тази инфлация в темата за златото и инфлацията - преди около две години - тогава имаше дефлация и спорех с такива като тебе че ни чака инфлация - е сега това време дойде - тях ги няма а аз още съм тук - хахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
IMRO
преди 13 години
Не съм папагал, достатъчно добре съм се аргументирал под всяка статия, за да повтарям едно и също нещо по 15 пъти на 100 места. И никой не ми плаща - достатъчно ми е омръзнало от мнителност, фатализъм, цинизъм, катастрофичност и вечната българска поза тип жертва, за да пиша съвсем без пари, на полза роду. Най-малкото статистически данни съм защитавал и по времето на Станишев (когато пък са ме обвинявали за комунист) и ще продължа да ги защитавам, ако ще министър-председател да стане Ахмед Доган. Ако искаш въобще да получаваш някакви отговори от мен, ще премахнеш всякакви епитети и квалификации по мой адрес. Изобщо не съм длъжен да се обяснявам на агресивни кукавели, които са на успокоителни, но не си пият хапчетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
Vessel_ATB
преди 13 години
Ти да не си от симпатизантите на Слави. Той казва,че е голям патриот и помага на хората в собственото си предаване. Да му повярваме и да го изберем и него за премиер? Така ще гледаме парламентарен цирк постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 5
naso_fr
преди 13 години
IMRO, душа, не за пръв път се изправяш да спориш с всички под определена статия и направо те съжалявам, че за няколко стотин лева се правиш на ***! Ти като куртизанка повече пари ще правиш на час, от колкото за цял месец на хранилка в ГЕРБ.В коментар 8 съм извадил брътвежи от 3 статии, а ти не коментираш нишо от тях.Я ми кажи щом минус 600+ милиона текуща сметка, за теб са сигнал за разцвет на родната икономика, как ще коментираш идиотската инфлация като фактор за разцвет???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
IMRO
преди 13 години
За тези, които не могат да четат, не знаят какво значи "на годишна база", не умеят да боравят с Евростат и НСИ, ето линковете http://***.nsi.bg/EPDOCS/Inflation2011-02.pdf, http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-16032011-AP/EN/2-16032011-AP-EN.PDF.Според НСИ годишната инфлация е 5,2%, според Евростат дори е по-ниска - 4,6%. Разликата предполагам е в методологиите, който е по-добре запознат, може да обясни:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още