IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публикуваха първия препоръчителен стандарт за работа в уеб рекламата у нас

Целта на проекта е да разработи и наложи препоръки за стандарти в областта на уеб рекламата в България

13:17 | 18.03.11 г.
Публикуваха първия препоръчителен стандарт за работа в уеб рекламата у нас

Българската уеб асоциация и Интерактив Асошиейшън България (IAB) публикуваха първия препоръчителен стандарт за работа в уеб рекламата: „Стандартни размери банери за българския онлайн пазар – 2011”, съобщиха от двете организации.

Документът е първият резултат от съвместната работа на организациите по проект „Работна група Уеб реклама”, който се осъществява с подкрепата на Българската Асоциация на Рекламодателите (БАР). Целта на проекта е да разработи и наложи препоръки за стандарти в областта на уеб рекламата у нас.

Препоръчителните стандартни размери банери се отнасят само до рекламни банери с файлови формати Flash, JPG/JPEG, GIF.

Членовете на работната група са събрали и анализирали информация за различните размери банери, използвайки показателите „интерес” и „наличност”. Според броя точки, събрани за наличност и интерес, са избрани и класирани следните стандартни размери банери:

• 300x250 // Medium Rectangle
• 728x90 // Leaderboard
• 160x600 // Wide Skyscraper
• 468x60 // Full Banner
• 300 x 600 // Half Page Ad

Участниците в проекта са решили в настоящия стандарт да се запазят наименованията на английски език за различните размери банери, като препоръчват английските имена да се използват в рекламни тарифи, медиа-планове и други подобни документи с цел лесното разпознаване на международната терминология.

В ситуации или документи, където е наложително и неизбежно английските термини да бъдат заменени с български, се препоръчва използването на следните описателни названия:

• 300x250 // Квадратен банер
• 728x90 // Хоризонтален банер
• 160x600 // Вертикален банер
• 468x60 // Малък хоризонтален банер
• 300 x 600 // Голям вертикален банер

Всяка година работната група ще прави преглед на настоящия стандарт, с цел неговото осъвременяване и развитие, съобразно пазарните тенденции.

Мултимедийните рекламни банери (richmedia ad units) ще бъдат разглеждани от работната група в отделен документ поради творческата и технологична сложност на изработката и реализацията им.

Към момента на издаването на стандарта в проекта участват представители на 28 водещи компании от уеб бранша - дигитални агенции, рекламни агенции, уеб студия и медии, сред които е и Инвестор.БГ.

„Нашата цел е с работната група да осъществим саморегулация в бранша. С професионалното съдействие на Интерактив Асошиейшън България и независимите експерти сме сигурни, че ще успеем да защитим интересите както на фирмите, предоставящи уеб услуги, така и на техните потребители”, заяви Дора Василева, председател на Българска уеб асоциация.

„Обединените усилия с Българска уеб асоциация и експерти от бранша за рекламните стандарти са предназначени за специалистите по маркетинг, агенциите и медийните компании при създаването, планирането, купуването и продажбата на интерактивна реклама. Целта е да се намали и опрости работата на агенциите и да се използват най-ефективните формати за реклама за рекламодателите, което ще доведе до развитие на дигиталния рекламен пазар в правилната посока”, сподели Жанет Найденова, председател на Интерактив Асошиейшън България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още