IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по гръцките облигации стигна рекордните 25,26%

Спекулациите, че Гърция ще преструктурира дълговете си, предизвикаха срив в цената на правителствените облигации на страната

14:47 | 27.04.11 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Цената на гръцките държавни ценни книжа буквално се срути днес, като това изведе доходността по двугодишните облигации до исторически рекорд от над 25 на сто. Причината за това са все по-засилващите се спекулации, че страната няма да успее да се справи с проблемите си без преструктуриране на съществуващите задължения, съобщава BusinessWeek.

Доходността по 10-годишните гръцки държавни ценни книжа се повишава до рекордно високo нивo за девети пореден ден. В резултат на това тя вече е около 16 на сто.

Двугодишните гръцки ДЦК се повишават със 102 базисни пункта днес и доходността при тях вече е 25,26 на сто. При десетгодишните облигации спадът в цената предизвика ръст на доходността от 77 базисни пункта до 16,09 на сто.

Случващото се с дълговете на Гърция се отрази и на доверието към правителствените облигации на Португалия. Доходността на емисиите с матуритет 2 и 10 години на иберийската държава стигна поредните си рекорди днес.

При облигациите с матуритет 2 години доходността вече е 11,78 на сто, докато при десетгодишните тя е 9,71 на сто.

Цените на застраховките срещу фалит на Гърция, Ирландия и Португалия също достигнаха нови исторически върхове. По гръцките дългове суаповете за предпазване от необслужване поскъпнаха с 21 базисни пункта до 1 376 базисни пункта.

Застраховките срещу банкрут на Ирландия и Португалия пък поскъпват съответно до 685 базисни пункта и 688 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
dani de vito
преди 13 години
Май идва време да си вземем по някой хотел на Бяло море ...за едно евро....:)) Наистина Гърция си живее на кредит от евросъюза до сега . А на Германия ще и писне да плаща пенсии на гръцки пенсионери и тринайсти заплати ...Очаквам да стане като у нас както се писа по-долу...Ама си нямат Дянков ! Е ,поне имат острови за продан ...колко бяха...към триста май , по 1 млрд парчето ....:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
KLYN
преди 13 години
Ламер, не се шегувай нещата са доста сериозни. Гърция се очертава трети по големина търговски партньор на България в рамките на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
Lamer777
преди 13 години
Добра доходност !Сега е момента да се инвестират средствата от Сребърния фонд в гръцки облигации !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
ivo0101
преди 13 години
Колеги на всички е ясно, че гърция е фалирала, но това не е важното. Важното в случая е как ще се отрази на Банковата система тъй-като е навързана като "свински черва", защото ще настане масова паника за теглене на депозити а тия приказки за държавно гарантирани депозити са глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
rover
преди 13 години
Като гледам как за Великден си раздадоха дежурните бонуси на чиновници и пенсионери (макар и не за всички, а и малко поорязани), явно е, че гърците разчитат друг да ги вади от блатото. Интересно ще бъде. Те са форлойфер. Следват другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
neduded
преди 13 години
Общото между лошия туристически сезон и държавния фалит е негативната публичност в медиите, несигурността и стачките по улиците, които ще разколебаят много туристи. Как ти се струва да не може да се закараш от един остров на друг, понеже всички фериботи стачкуват? Реален пример от миналата година с едни познати, които останаха 3 дни допълнително на един остров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
napoleona
преди 13 години
Гърция няма да бъде оставен да фалира според мен. Изключването от еврозоната ще има прекалено негативен ефект върху еврото. Ситуацията с Гърция е наистина много тревожно...но преди всичко за самите гърци.Този път няма да им мине номера. Гърция тръгва по нашият път....Предстои масова приватизация на държавни предприятие. Продажба на земя, острови и имоти. Масови съкращения на работни заплати и пенсии.Масово освобождаване на държавни чиновници.Само в гръцката армия има много за орязване и като щат и като военни поръчки. Ще има и увеличаване на данъците. Това ще доведе да масова безработица 20+ % и една дълга и продължителна криза. А и протестиращите ще ги оправят....тя полицията в Гърция знае какво да прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
neduded
преди 13 години
Преди година и половина предрекох че ще се случи в рамките на година-две. Тогава държавно-гарантираният дълг на Гърция беше 120% от БВП, бюджетния дефицит 12% от БВП (по-късно се оказа че реално бил 15%). Очевидно все още не са обявили фалит, но дълга вече е близо 150%, а дефицита за 2010: 10%. Изкретаха последната година понеже Франция лобира пред Германия ЕС да им даде заем. Но както се вижда от това нещата само отиват по на зле, така че вече няма и политическо влияние да искат ново спасяване. Въпрос на месеци е да фалират. Освен това трябва да излязат от еврозоната, да пуснат нови гръцки драхми + задължително реформи от някой като Дянков. Това е пътя и колкото по-рано толкова по-добре за тях самите. Не е чак толкова страшно, нито са първите, нито последните. Не мисля че еврото/еврозоната ще бъдат сериозно афектирани от проблемите на Гърция- прекалено малка икономика. А за еврото: ами трябва да има формална процедура за излизане от еврозоната. Иначе еврото е doomed in the long-term.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
Кво общо има туристическия сезон с фалита на Гърция? Те че няма да изкарат много, то е ясно, но чак до разпадане на еврозоната е малко смело да се говори. Гърци и реформи? ДА ДА!То като у нас. Като тръгнеш да правиш нещо и всички дружно хайде на протест. И реформите са до тук. Тея мързели няма да се оправят. А ако ги изхвлят от еврозоната, това би било дългосрочна добра перспектива пред еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
sdr
преди 13 години
zdravei neduded,spored teb oshte kolko shte izdarji garcia i oshte kolko ostava do razpada na evrozonata.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още