IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПФ на Алианц искат отпадане на защитите срещу превземане на Фонд имоти АДСИЦ

Едно от исканията за промяна в устава е членовете на СД да се сменят с мнозинство от 1/2, а не от 4/5, а друго - да отпадне неустойката от близо 8 млн. лв. при освобождаване на изпълнителния директор

10:33 | 16.05.11 г. 2
ПФ на Алианц искат отпадане на защитите срещу превземане на Фонд имоти АДСИЦ

Пенсионните фондове на Алианц България искат отпадане на защитите пред смяната на ръководството и на практика превземането на Фонд имоти АДСИЦ.

Броженията на акционерите във Фонд имоти АДСИЦ, насочени към смяна на ръководството, намериха израз във внесените в петък в Търговския регистър предложения за промени в устава на Фонд имоти АДСИЦ към дневния ред на насроченото за 30 май общо събрание на акционерите. Предложенията са внесени от пенсионните фондове на Алианц България, които заедно притежават 10,62% от фонда.

Първото искане за промяна в устава е максималният размер на разходите за управление на дружеството да не надхвърля 2% от собствения капитал годишно, освен в годините, когато е осъществена продажба на актив.

Второто предложение за промяна в устава е възнагражденията на всички обслужващи дружества, взети заедно, да не надхвърлят 2% от собствения капитал годишно, освен в годините, в които е осъществена продажба на актив.

Друго предложение е уставът на дружеството, както и прекратяването и преобразуването му да се решават с мнозинство от 2/3 плюс 1 акция.

Също така се предвижда освобождаването от длъжност на действащи членове след изтичане на техния мандат, както и предсрочното освобождаване на членове на Съвета на директорите да се приема с мнозинство от 1/2 плюс 1 глас. В момента тези решения се вземат с мнозинство от 4/5 от присъстващите акционери.

В момента ръководството на дружество има право да прехвърля до 1/3 от активите си без решение на акционерите, като това е нормативно ограничение. От фондовете на Алианц България предлагат ръководството да решава само, ако сделката е на стойност 1/10 от активите на фонда.

Също така се предлага овластяване на Съвета на директорите на Фонд имоти АДСИЦ да продаде сградата на ул. Раковски 124 в София за не по-малко от 8,1 млн. евро без ДДС.

Предлага се още, ако Веселин Генчев бъде преизбран за член на Съвета на директорите, от договора му да отпадне клаузата, касаеща персоналното му обезщетение.

Проучване на Investor.bg показа, че Веселин Генчев ще получи 8 млн. лв. ако бъде освободен или бъдат изпълнени няколко други условия, като например някой да придобие пряко или косвено 25% от акциите на фонда за една година.

Свързани компании:

Фонд имоти АДСИЦ(FUES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
user##
преди 12 години
Стискам палци за Алианц-ите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Натрий
преди 12 години
Ами правилно искат. То какво е това публично дружество. Това на практика си е ограничение за търгуване, било то и косвено. Чудя се как е допустимо изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още