IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Булгартабак ще гласуват за дивидент до 7,41 лв. на акция

Общо натрупаната печалба за 2010 г. и предходни периоди е 54,6 млн. лв. или по 7,41 лв. на акция

09:04 | 19.05.11 г. 4
Акционерите на Булгартабак ще гласуват за дивидент до 7,41 лв. на акция

Акционерите на Булгартабак холдинг АД ще гласуват за разпределяне на дивиденти от печалбата за 2010 г. и от неразпределената печалба, като двете общо са 54,6 млн. лв., показва поканата за свикване на общо събрание на 23 юни 2011 г., публикувана чрез Търговския регистър.

Печалбата за 2010 г. е 5,825 млн. лв., а останалото до 54,6 млн. лв. неразпределена печалба от минали години.

Не се уточнява какъв ще бъде общият дивидент, но при 7,367 млн. акции максимално дивидентът от неразпределената печалба и печалбата за 2010 г. може да достигне 7,41 лв./ акция, показват изичисления на Investor.bg.

Предложението за разпределяне на дивидент от неразпределената печалба е включено по искане на министъра на икономиката Трайчо Трайков.

Холдингът има парични средства и парични еквиваленти за 49,7 млн. лв. към 31 декември 2010 г., както и текущи вземания за 9,2 млн. лв. и материални запаси за 8,9 млн. лв.

През 2009 г. Булгартабак холдинг АД гласува на два пъти общо 9,03 лв. на акция брутен дивидент, като вторият път раздаде 5,43 лв. на акция в края на годината, с цел подкрепа на бюджета на България.

Последната сделка с акции на холдинга е при 31 лв., като за последните 12 месеца има ръст от 83%.

Булгартабак холдинг АД е в процедура по приватизация на 80% от капитала, като оферти се подават до 29 август 2011 г., а от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обявиха, че десетина дни след това ще бъде ясно дали има купувач или не.

Вероятно целта на може би последния дивидент в полза на държавата е да бъде продавана не касичка с пари плюс фабрики, а само самият бизнес на холдинга.

Сделка ще има само ако някой от кандидатите предложи повече от справедливата цена за акциите на Булгартабак. Самата справедлива цена обаче е запазена в тайна от АПСК.

Седем инвеститори са проявили сериозен интерес към приватизацията. Потенциалните стратегически инвеститори са японската компания "Джапан табако", корейската КТ&G и "Филип Морис". С 60% тежест в избора на купувач ще бъдат обещанията му за изкупуване на български тютюн.

Това е началото на третия официален опит за раздържавяването на холдинга, като се предлагат 79,83% от капитала му. Булгартабак холдинг АД притежава фабриките в София и Благоевград, а тези в Пловдив и Стара Загора бяха продадени преди 2 години.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
печалбата на групата няма значение, дивидент се разпределя само на база на неконсолидирания отчет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
equal
преди 12 години
Печалбата на групата за 2010 г. е 16 млн. лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
sirFaith
преди 12 години
Хаха :) Lazy не подсещай бат Бойко, че верно взема да го направи .... Редно е държавата да си прибере кеша, преди приватизацията, че знаем "чуждите инвеститори" как им се услаждат тия пари. Честито на притежеталите на акции тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Lazy
преди 12 години
а държавата ще отвори сметка в БАКБ по която да бъде преведен дивидента :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още