IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покупката на имот вече не привлича младите американци

В момента почти 38 млн. американци наемат жилища, според някои прогнози до 2015 г. редиците им ще се увеличат с още 3 млн. души

13:57 | 25.05.11 г.
Покупката на имот вече не привлича младите американци

Все повече млади американци не могат да си позволят да си купят жилище или въобще не желаят това, пише руският портал за имоти в чужбина Prian.ru. Тенденцията, от една страна, води до увеличаване на „вечните наематели“ в САЩ, а от друга, стимулира строежа на нови апартаменти.

Мнозина от онези, които не притежават имот в САЩ и са готови да наемат квартира до живот, в близкото минало бяха принудени да се разделят с жилищата си заради фалит или просрочване на вноските по изтеглените заеми. Други смятат собственото жилище за прекалено скъпо и рисковано удоволствие и не смятат да влагат пари в закупуването му, макар да са напълно в състояние да си го позволят.

Броят на собствениците на недвижими имоти в САЩ е достигнал най-ниското ниво за последните 4 години – моментът, в който на пазара на недвижими имоти в САЩ се спука поредният „балон“, съобщава AP. През 1998 г. делът на наемателите в страната е бил 31,6% от цялото население, през 2011 г. се е увеличил до 33,6% и продължава да се увеличава доста бързо. През този период почти 3 млн. собственици са преминали в лагера на наемателите.

По данни на  Harvard's Joint Center for Housing Studies до 2015 г. още 3 млн. души ще ги последват. В момента почти 38 млн. американци наемат жилища. Експертите отбелязват няколко показателя за нарастването на пазара на жилищните наеми в САЩ:

- Строежът на апартаменти е нараснал със 115% от октомври 2009 г., когато бе регистриран съществен спад на обема на строителството в сектора. И макар броят на изгражданите сгради от този тип да изостава от стойностите преди кризата, броят на получените разрешения за строителство, който е нагледен „показател за развитието“ в бранша, достигна максимални показатели през март за последните 2 години. При това са издадени рекордно малък брой разрешителни за изграждането на еднофамилни сгради на годишна база.

- Броят на построените апартаменти година преди настоящия бум е бил 250 000 годишно. През миналата година броят на завършените апартаменти намаля до 54 000, приблизително толкова ще бъдат предадени и през тази година. Но за 2012 г. този показател вероятно ще се удвои и ще бъде около 100 000 апартамента. Според прогнозите на проучвателната компания  CoStar Group през 2013 и 2014 г. ще бъдат построени още по 250 000 апартамента.

- Стабилното търсене от страна на наемателите постепенно увеличава цените на наемите. Преброяването на населението показа, че средната стойност на наемите за 2009-2010 г. се е увеличила с 4,1%. Малцина очакват повишените цени да намалят броя на наемателите. Младежите не ценят самата идея за собствено жилище, което бе характерно за представителите на предишните поколения, мнозина от тях предпочитат да наемат апартамент или къща за години.

- Ръстът на пазара на наеми в САЩ дава възможност на строителите да печелят, като изграждането на еднофамилни къщи е в микроскопични мащаби за страната. Няма да е вярно, ако кажем, че те не се строят изобщо, но около една четвърт от строителните обеми, които се падаха по-рано на подобни жилища, сега са заети от апартаментите. На двама наематели в САЩ се пада само един собственик на жилище, който поема постоянните разходи за най-различни неща – като се започне от разходите за поддържане на тревата пред къщата и се свърши с ремонта на жилището.

- Преди краха на пазара на недвижими имоти в САЩ лихвите по ипотечните кредити бяха толкова ниски, че беше много по-евтино да си купиш къща, отколкото да я наемаш. По данни на  Moody's Analytics преди 10 години купуването бе по-изгодно от наемането най-малко в половината от 54-те най-големи град в САЩ. Днес наемът е много по-евтин в 72% от тези градове.

„Купуването на жилище не е най-добрият начин да натрупаш състояние, особено в период, когато цените на жилищата непрекъснато падат“, смята Джон Макълуейн, страши експерт в  Urban Land Institute. Според него убедеността, че притежаването на къща укрепва и сплотява обществото, е била „златната американска мечта“, или най-малкото част от тази мечта.

Както става ясно през последните години обаче, мнозина младежи просто не са готови за поемането на такава отговорност, а и не смятат да претворяват в живота „златните“ мечти на своите родители ...

От 1940 до 2007 г. средната цена на жилищата в САЩ е нараствала с почти 5% годишно с инфлационната корекция. За последните 4 години средната цена на еднофамилна къща е паднала с 37%, или с 57 500 долара, и е достигнала най-ниското си ниво от 2002 г. насам. Въпреки това в някои райони на страната, като се вземат предвид големите авансови плащания и затегнатата кредитна политика, притежанието на собствен дом остава твърде скъпо за мнозина американци.

Притежаването на собствено жилище безспорно има своите финансови предимства и в идеалния случай всеки долар, вложен в недвижими имоти, трябва да води до увеличаване на капитала. Покрай лихвите по кредитите и данъците върху имота за собствениците на жилища в САЩ са предвидени различни отстъпки и данъчни облекчения.

Обикновено цените на жилищата се увеличават с течение на времето, но в момента собственият покрив над главата е тежко бреме за американците, а наемът на жилище изглежда доста по-привлекателен вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още