IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падането на забраната за износ на жито от Русия няма да смъкне цената му у нас

Очакванията са, че руската пшеница за износ ще струва около 300 долара за тон

16:34 | 01.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Падането на забраната за износ на жито от Русия няма да смъкне цената му у нас

Отмяната на забраната за износ на жито от Русия по всяка вероятност няма да смъкне цената му в Черноморския регион и респективно в България, коментираха за Investor.bg наблюдатели на международните стокови пазари.

Преди дни премиерът на Русия Владимир Путин заяви, че ембаргото за износ на зърно от страната, което първоначално се предвиждаше да отпадне от септември-октомври (след като се прецени колко е новата реколта), пада още от началото на юли.

Според първоначалните данни ще могат да бъдат изнесени в чужбина около 13-15 млн. т руска пшеница от миналогодишната реколта. Очакванията са, че нейната fob цена (стоката на кораб на руско пристанище без застраховка) ще е около 300 долара/т.

Според предварителни данни някои африкански страни като Тунис, Египет и Етиопия вече са сключили с Русия договори за изкупуване на крупни количества зърно и очакват натоварването му на кораби да започне веднага след официалното падане на ембаргото за износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още