IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата помощ за Гърция няма да е 90, а 120 млрд. евро?

Според медиите в страната средствата, необходими за борба с кризата, са доста по-големи, отколкото се твърди

09:24 | 10.06.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
Новата помощ за Гърция няма да е 90, а 120 млрд. евро?

Новата спасителна програма за Гърция вероятно ще възлезе на 120 млрд. евро вместо 90 млрд. евро, както преди това бяха предложили европейски представители, съобщават гръцките вестници.

Според осведомени източници 90-те милиарда евро е сумата, която ще бъде отпусната на Гърция от външни кредитори.

По-специално 60 милиарда евро ще дойдат от фондовете на партньорите на Гърция в ЕС, а 30 милиарда евро от частни инвеститори. Към тях се очаква да бъдат прибавени още 30 милиарда евро, които ще бъдат събрани от приватизациите в Гърция.

Председателят на групата финансови министри на страните от еврозоната (Еврогрупата) Жан-Клод Юнкер заяви, че новият спасителен пакет за Гърция е неизбежен и че точният му размер ще зависи от приноса на частните банки, които държат ценни книжа по гръцкия дълг.

Очевидно е, че ще има втора програма за подпомагането на Гърция, казал Юнкер, изразявайки задоволство, че Германия споделя тази позиция.

Това е втора финансова инжекция за Гърция, след като през май миналата година тя получи заеми в размер на 110 млрд. евро от ЕС, Европейската централна баанка и Международния валутен фонд за преодоляване на дългавата криза.

Новината за поредния спасителен пакет идва, след като правителството в Атина вчера одобри и внесе в парламента за гласуване средносрочна бюджетна програма за периода 2012-2015 г., включваща нови мерки за икономии и ускорени приватизации.

За тази година програмата предвижда икономии в размер на 6,4 млрд., а до 2015 г. - 28,3 млрд. евро, които трябва да дойдат от данъци, съкращения на държавни служители, намаляване на разходите по оръжейните програма и орязване на доходите.

Международните кредитори критикуват Гърция за забавянето на реформите, необходими, за да изпълни изискванията за отпускането на заемите от спасителната програма в размер на 110 милиарда евро, според доклад на представители от ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Гърция е изправена пред опасността да не изпълни бюджетните си цели, ако не вземе нови мерки за консолидация на държавните финанси. Рецесията в страната изглежда ще бъде по-продължителна и по-дълбока от първоначално очакваното, прогнозират експертите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Корупцията и възможни кражби от бюджетни пари не са основен проблем за наличност на пари в гръцкото държавно управление. Заедно с ръководство на Европейския съюз, гръцкото правителство допуска грешка с констатация Основният разход на държавата са социални разходи - пенсии, помощи, здравеопазване, образование и прочие и предприемат мерки за тяхно ограничаване.Истината е - сега основният разход на съответна държава е поради продължаване на известната световна Грешка на Джон Лоу. Именно поради наличието на тази финансова слабост държавното управление е в Капана на парите и е принудено да прави допълнителни ненужни за полезно обществено управление държавни разходи и да е ограничено от пазарни приходи.При наличие на представената финансова непълноценност се развива противоречие между Продължителност на Грешка на Джон Лоу и Ограниченост на държавни ресурси за компенсиране на щети, които тази слабост принася. ...http://ivanmitev.blogspot.com/2011/06/blog-post_10.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
rover
преди 12 години
Ами щом САЩ подготвят почвата за QE 3, защо на Гърция да не налеят трети транш? И без това тези пари ги няма и всичко е изкривено, деформирано и дебалансирано. Ще видим къде ще му излезе краят. Радва ме едно нещо - че само ние на фона на световните несгоди сме цъфнали и вързали. Казва ни го правителството, а и международните институции. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
integritylife
преди 12 години
Ееее, пак се уредиха нашите южни съседи, с тяхното двойкаджийско соц-правителство!... А ако и тази 2-ра инжекция не помогне, тогава какво - 3-та ли?!... Освен това има още доста от страните в ЕС, чакащи на опашката за инжекции и стават все повече и повече... А пък ние сме се засили, чрез Пакта за стабилност и Шенген, да се солидаризираме... Жална ни майка!... :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
varna
преди 12 години
Това, че трябва да ги връща изобщо не означава, че ще ги връща.Аз се обзалагам със всеки на 10 срещу 1, че тя няма да върне дълговете си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
actionmonster
преди 12 години
Ти да не мислиш, че тия пари са безвъзмездни. Тези пари са си заеми и Гърция ще трябва да ги връща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Гърците буре без дъно. Едвам им наляха 120 млрд. евро, вече готвят да им налеят още толкова. Следващите 120 млрд. евро ще потънат като първите. В Гърция нищо не се е променило. Те доста отдавна са на фалит, но не бързат да излизат от това положение. Причината за това е, че цяла Европа ги храни. Докога? За да си дойдат нещата на мястото, трябва да се направи едно единствено нещо - гърците да бъдат изхвърлени от еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
supertrader
преди 12 години
Тъпчат ги с пари , защото гърците са добри изнудвачи и са ги хванали на чалъм. Те знаят , че ако Гърция спре да плаща по дълговите си книжа цялата еврова финансова система ще рухне , а най много печелят от нея силните в Европа икономики като Германия например , там корпоративните кредити са огромни и вноските по тях отдавна се изплащат с нови кредити , ръста на БВП го докарват от стъкмистика.Когато възможността да се смуче чрез еврото пресъхне , Германия ще е първата въвела национална валута..но ще има активи и икономика които ще и останат и не и струват нищо. Въпроса е - кой ще плати за тях ...Китай..Русия..и България дори , понеже държим парите си в евро.Гърците поне са хитри , ето че ще отмъкнат още 120 милиарда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Имаше приказка - за бабата и златната рибка !:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още