IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът предлага нови баркодове при продажба на медицинските изделия

Системата е по стандартите GS1 и позволява сравняване на ценис с останалата полезна информация за медикаментите, поясниха от търговско-промишлената палата

16:15 | 17.06.11 г.
Бизнесът предлага нови баркодове при продажба на медицинските изделия

Въвеждането на система от баркодове по стандартите GS1 за медицинските изделия предлагат на Министерството на финансите от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Целта е да се уеднаквят данните за медицинските изделия, така че лекарите и доставчиците на лекарства за болници и останалите здравни служби.

По този начин те ще имат възможност за бързо сравнение на цените, за да са максимално полезни на болните, съобщават от палатата.

Използването на маркировките с баркод ще доведе до намаляване на рисковете от медицински грешки при хирургическа намеса, ще подпомогне ефективното проследяване на хирургическите инструменти и друго оборудване, ще подобри въвеждането и съхраняването на данни.

Подобна система много скоро ще се въведе от Националната здравна служба (NHS) на Великобритания, уточняват от работодателската организация. В момента годишните разходи на европейската служба са над 6 милиарда лири, но се очаква да бъдат съкратени, тъй като въвеждането на маркировките с баркод ще доведе до по-лесно сравняване на данни за отделните артикули.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още