IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разкритикува международните рейтингови агенции

Моментът за понижаването на португалския рейтинг е дискусионен и поставя проблема доколко "уместно" е поведението на агенциите, твърдят от ЕК

15:50 | 06.07.11 г. 2
<p>
	Председателят на ЕК Жозе Барозу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕК Жозе Барозу. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия разкритикува остро международните кредитни агенции след понижаването на кредитния рейтинг по португалския държавен дълг от Moody's, съобщи BBC.

От ЕК обявиха, че моментът на понижаването на рейтинга е „дискусионен“ и поставиха проблема за „уместността на поведението“ на агенциите по принцип.

Гръцкият министър на външните работи Ставрос Ламбридинис вече обяви, че действията на агенциите около дълговата криза са „лудост“.

През последните няколко месеца рейтинговите агенции понижаваха многократно кредитния рейтинг на Гърция и Португалия.

Рейтингът на португалския държавен дълг бе понижен от Moody's до „junk“, като агенцията се позова на опасения, че страната може да има нужда от втори спасителен финансов пакет.

„Моментът за решението на Moody's е не просто дискусионен, но се основава и на напълно хипотетични сценарии, които изобщо не отговарят на някакво изпълнение“, заяви говорителят на ЕК Амадеу Алтафаж.

„Това е неуместен епизод и той още веднъж поставя въпроса за уместността на поведението на агенциите за кредитен рейтинг“, добави той.

Председателят на ЕК Мануел Барозу посочи, че решението на  Moody's „добави допълнителен спекулативен елемент към ситуацията“.

Той заяви също, че е странно защо нито една от рейтинговите агенции не е базирана в Европа. „(Това) показва, че може да има и някакво предубеждение на пазарите, когато става въпрос за оценка на специфични проблеми в Европа“, добави Барозу.

Според Ламбринидис агенциите изострят и без това тежката ситуация.

На пресконференция в Берлин той заяви, че решението на Moody's да понижи рейтинга на португалския държавен дълг не е основано на неуспех в прокарването на икономически реформи. По думите му рейтинговата агенция прави „предположение, че Португалия ще има нужда от втори спасителен пакет“.

Понижението на кредитния рейтинг на Португалия доведе доходността по 10-годишните държавни облигации до 11%, докато по германските облигации, които са най-сигурните  в еврозоната, доходността е около 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deBill
преди 12 години
на крива ракета космоса и пречи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Най-после някой да им го каже в очите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още