IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо събрание ще решава дали да се тегли кредит за ремонт на жилищния блок

Сдруженията на собствениците ще могат да усвояват средства от еврофондовете

15:30 | 07.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Общо събрание ще решава дали да се тегли кредит за ремонт на жилищния блок

Общото събрание на собствениците на дадена сграда ще може да решава дали да се вземат кредити за необходими или неотложни ремонти, или пък за извършването на полезни разходи. Това решиха депутатите, които гласуваха на второ четене текстове от промените в Закона за етажната собственост, съобщи БТА.

Събранието ще решава и дали входът ще се включи към топлопреносната и газоснабдителната мрежа, или пък за отказ от тези услуги. То може да бъде свикано от всеки собственик или ползвател в неотложни случаи или ако е минала повече от една година от последното проведено събрание. Това става чрез покана, поставена на видно място на входа на сградата поне 7 дни преди датата, а в спешни случаи - 24 часа по-рано.

Ако насрочената сбирка не може да започне заради липса на кворум, се отлага с един час. Решенията са законни, ако са представени не по-малко от 33 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, записаха окончателно депутатите.

Парламентът реши и сдружението на собствениците да може да се учреди като юридическо лице, което има правото да усвоява средства за основен ремонт и от фондовете на Европейския съюз, от държавния или общинския бюджет.

Решението за основен ремонт и за усвояване на средства от еврофондовете ще се взема с не по-малко от 67% идеални части от общите части.

Не по-малко от 1% от минималната работна заплата трябва да е вноската във фонд "Ремонт и обновяване", който собствениците поддържат, приеха още депутатите. Досега нямаше изискване за вноската. Приетите днес промени предвиждат средствата да се набират ежемесечно, а таксата да се определя от общото събрание на блока.

Депутатите решиха още сдруженията на собствениците да се вписват в общината, където се намира жилищната сграда.

Решението за изваждане на собственик от жилищен блок според условията на закона за собствеността се взема с гласовете на не по-малко от 75 на сто от идеалните части от общите части.

За надстрояване, пристрояване, както и за промяна в предназначението на общите части на жилищните блокове е необходимо съгласието на 100 процента идеални части от общите части.

Депутатите приеха да има т. нар щатен домоуправител. Той ще получава възнаграждение и не е задължително да притежава жилище в кооперацията.

Народните представители задължиха управителя да информира областната дирекция по безопасност на храните и общината за вписаните кучета в книгата на етажната собственост до 30 дни от вписването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още